Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σε μια ευμετάβλητη συνεδρίαση, καθώς επηρεάστηκαν από τις προβλέψεις για επιβράδυνση της ζήτησης του πετρελαίου από την Κίνα και την απογοήτευση από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί οι προμήθειες αργού πετρελαίου από τη Ρωσία και την Κίνα. Φρένο στην υποχώρηση των τιμών έβαλαν οι προσδοκίες ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στην Κίνα και την Ινδία το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 19 σεντς ή 0,3%, για να διαμορφωθούν στα 75,90 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 1,28 δολάρια ή 1,8%, για να διαμορφωθεί στα 70,50 δολάρια την τελευταία ημέρα που ήταν το αμερικανικό front-month.

Ομόλογα ευρωζώνης: Οι αποδόσεις υποχωρούν λόγω ανησυχιών για την ανάπτυξη

Το πιο ενεργό συμβόλαιο WTI για παράδοση τον Αύγουστο, το οποίο σύντομα θα είναι το front-month των ΗΠΑ, σημείωσε πτώση περίπου 1% στα 71,93 δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση της τιμής του αργού καθοδηγήθηκε από απώλειες κοντά στο 3% στα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη και το ντίζελ.

Η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού (LPR) για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες, με μια μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο πενταετές LPR. Η μείωση των επιτοκίων ακολούθησε τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι ο τομέας του λιανικού εμπορίου και των εργοστασίων της Κίνας δυσκολεύεται να διατηρήσει τη δυναμική που είχε αναπτύξει στις αρχές του έτους.

«Οι έμποροι πετρελαίου μπορεί να χρειαστεί να δουν μια πιο απτή ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους για τη ζήτηση πετρελαίου»,εξηγεί στο Reuters η Tina Teng στην CMC Markets.

Οι εισαγωγές μαζούτ υποχώρησαν τον Μάιο στην Κίνα, αφού έφτασαν σε υψηλό δεκαετίας τον Απρίλιο, ενώ οι εξαγωγές ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλού θείου αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.

Παρά τις προβλέψεις για μικρότερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, η κατανάλωση τόσο στην Κίνα όσο και στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές της Eurasia Group ανέφεραν ότι «η αύξηση της ζήτησης μπορεί να λάβει ώθηση στο δεύτερο εξάμηνο, εάν το Πεκίνο εισαγάγει νέα μέτρα τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής επέκτασης. Συπμπλήρωσαν δε ότι «ο αναπτυσσόμενος τομέας των αερομεταφορών της Ινδίας θα συμβάλει επίσης στη συνολική αύξηση της ζήτησης»

Η Ινδία κυριάρχησε στην αεροπορική έκθεση του Παρισιού, καθώς η Air India ολοκλήρωσε μια τεράστια παραγγελία για 470 αεροπλάνα από την Airbus SE και την Boeing Co.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι εξαγωγές αργού και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχουν φθάσει σε νέα υψηλά επίπεδα φέτος, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities