Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν την Τρίτη ως αντίδραση στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των τιμών παραγωγού στη Γερμανία και στις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Μια οριακή χαλάρωση των επιτοκίων στην Κίνα, που θεωρείται ότι δύσκολα θα αντιστρέψει την τάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης, λειτούργησε ανασταλτικά για τις μετοχές, υποστηρίζοντας τις προσφορές για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

EE: «Ουραγός» η Ελλάδα σε κατά κεφαλήν AΕΠ και κατανάλωση το 2022

Η απόδοση του διετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,16%.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων μειώθηκαν περισσότερο καθώς οι κεντρικές τράπεζες ήταν ξεκάθαρες όσον αφορά στην αποφασιστικότητά τους να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική τους, ενώ οι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης σε περίπου 2,40%.

Ανησυχίες από το χάσμα στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών 10ετών και 2ετών που θεωρείται δείκτης οικονομικών προσδοκιών, ήταν -76,4 μονάδες βάσης δείχνοντας τη βαθύτερη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων από τις 10 Μαρτίου, όταν οι φόβοι για τραπεζική κρίση άρχισαν να διαταράσσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Σήμερα το πρωί είδαμε μια μικρή ανάκαμψη» στις τιμές των ομολόγων, δήλωσε ο Κριστόφ Ρίγκερ, επικεφαλής της έρευνας επιτοκίων στην Commerzbank. Όταν η τιμή ενός ομολόγου αυξάνεται, η απόδοσή του μειώνεται.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι οι τιμές που λαμβάνουν οι Γερμανοί παραγωγοί για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους μειώθηκαν κατά 1,4% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, πολύ μεγαλύτερη πτώση από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι της πτώσης 0,7%.

Ο Ρίγκερ είπε ότι τα στοιχεία «πιθανώς προσθέτουν λίγο στη δυναμική που βλέπουμε σήμερα το πρωί».

Και πρόσθεσε: “Ταιριάζει με την εικόνα ότι βλέπουμε μια μικρή ανατροπή. Αλλά είναι αυτός ο πιο σημαντικός αριθμός; Όχι.”

Τα γερμανικά στοιχεία προσθέτουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώνεται, αφού τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο μπλοκ υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, δεδομένης της πεισματικής φύσης του πληθωρισμού, δήλωσε την Τρίτη ο Λιθουανός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Γκεντιμίνας Σίμκους.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμεπλ Σνάμπελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι καλύτερο να “κάνουμε λάθος στο να κάνουμε πάρα πολλά, παρά λίγα”.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,03%.

Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε στις 162 μονάδες βάσης, αφού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 την περασμένη εβδομάδα κάτω από τις 150 μ.β.

Οι traders αναμένουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν πάνω από το 3,9%, από το τρέχον επίπεδο του 3,5%. Αυτές οι προσδοκίες είναι αυξημένες από περίπου 3,7% στις αρχές Ιουνίου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη στο Κογκρέσο. Οι απόψεις του Πάουελ σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τυχόν υπαινιγμοί του για τα επιτόκια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές των ΗΠΑ και του κόσμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές