Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ θα έχει αυτή την εβδομάδα την ευκαιρία να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με την απόφαση για ένα διάλειμμα στις αυξήσεις επιτοκίων, η οποία σύμφωνα με κάποιους αναλυτές στέλνει συγκεχυμένα μηνύματα. Παράλληλα, καλείται να διαβεβαιώσει τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ο Πάουελ θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν καταιγισμό ερωτήσεων από τους νομοθέτες την Τετάρτη και την Πέμπτη, στην πρώτη του κατάθεση στο Καπιτώλιο από τις αρχές Μαρτίου, πριν δηλαδή η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα θέσει τη Fed εν μέσω πυρών και αναγκάσει τους αξιωματούχους της να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους. Έκτοτε, οι πιο έντονες χρηματοοικονομικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι αυστηρότεροι όροι πιστώσεων θα επιβαρύνουν την οικονομία και τι σημαίνει αυτό για τη Fed.

Καθυστερεί η μείωση των επιτοκίων από τη Fed – Τι είπε ο Πάουελ

Καθησυχαστικός

Ο Πάουελ θα πρέπει να καθησυχάσει τους Ρεπουμπλικάνους ότι η Fed δεν θα υποχωρήσει από τις προσπάθειες για περιορισμό  των τιμών, και να διαβεβαιώσει τους Δημοκρατικούς για την ανθεκτικότητα της οικονομίας καθώς οι αξιωματούχοι ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις των επιτοκίων φέτος.

«Οι Δημοκρατικοί είναι νευρικοί γιατί προτιμούν να κηρύξουν τη νίκη και να προχωρήσουν», σχολίασε στο Bloomberg,  ο Stephen Myrow, διευθύνων σύμβουλος της Beacon Policy Advisors και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών του Τζορτζ Μπους. «Νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να προειδοποιήσουν αυτή τη φορά για περαιτέρω αυξήσεις. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι απλώς θα ξεφύγουν και θα ενεργήσουν σαν να μην έχει πέσει ο πληθωρισμός».

«Ξαναχτυπούν» τα γεράκια της Fed μετά την παύση στις αυξήσεις επιτοκίων

Ο Πάουελ θα δώσει περισσότερα στοιχεία  για τη συνεδρίαση της 13ης-14ης Ιουνίου, όταν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά σε 15 μήνες, αλλά σημείωσαν ότι ενδέχεται να πραγματοποιήσουν δύο ακόμη αυξήσεις φέτος.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το επόμενο βήμα», υπογράμμισε την Πέμπτη ο Thom Tillis, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Βόρεια Καρολίνα.

«Περιθώρια για ανάσα»

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022, σε μια από τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στην ιστορία της. Και όπως τόνισε ο ίδιος ο Πάουελ την περασμένη εβδομάδα,  αυτό έδωσε στους αξιωματούχους περιθώριο να πάρουν μια ανάσα και να παρακολουθήσουν τα εισερχόμενα δεδομένα καθώς εξετάζουν την επόμενη κίνησή τους.

Η επιθετική δράση της Fed το περασμένο έτος – σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφοράς αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέτυχαν να συνειδητοποιήσουν πόσο επίμονος θα ήταν ο πληθωρισμός- έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς που φοβούνται ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα προκαλούσαν αύξηση της ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε πρόσφατα από το χαμηλό των 50 ετών, αλλά οι εργοδότες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους με ταχείς ρυθμούς.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, η οποία τάχθηκε κατά της πολιτικής της Fed υπό την επίβλεψη του Πάουελ, εξέφρασε αισιοδοξία για την παύση αυτού του μήνα. «Πριν από έξι μήνες, ο πρόεδρος Πάουελ έθεσε ως στόχο να αφήσει το 1% του εργατικού δυναμικού χωρίς δουλειά», είπε σε συνέντευξή της την Πέμπτη. «Δεν έχει πετύχει αυτόν τον στόχο και ελπίζω ότι θα μας πει τον Ιούνιο ότι άλλες προσπάθειες ήταν επιτυχείς για να βάλουν τον πληθωρισμό σε καθοδική κλίση και θα σταματήσει να εστιάζει στις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν  την ανεργία».

Ανησυχίες σταθερότητας

Παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε σε περισσότερο από 9% πέρυσι, οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν ανησυχίας για το πώς οι πρόσθετες αυξήσεις θα μπορούσαν να αναστατώσουν περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά από πολλές χρεοκοπίες τραπεζών φέτος.

«Είχαμε την πιο γρήγορη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία 40 χρόνια, και αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο γερουσιαστής Bill Hagerty, Ρεπουμπλικανός από το Τενεσί. «Θέλω να δω την άποψή του για το πόσο βαθιά είναι αυτή η πίεση και πώς αυτό συνυπολογίζει τις σκέψεις του για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων».

Ενώ οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να είναι ανεξάρτητοι από την πολιτική διαδικασία, γνωρίζουν επίσης καλά τις δικομματικές ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα έχει ήδη κάνει πολλά, δήλωσε ο βουλευτής του Μίσιγκαν Bill Huizenga.

«Θα είχαν πολλούς δυστυχισμένους και στις δύο πλευρές αν συνέχιζαν να αυξάνουν τα επιτόκια», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή