Ένα υποβρύχιο-βαθυσκάφος που μετέφερε πέντε άτομα για περιήγηση στο ναυάγιο του Τιτανικού χάθηκε την Κυριακή. Το πλοίο διοίκησης – μητρικό πλοίο του καταδυτικού σκάφους έχασε την επαφή με το υποβρύχιο και τους επιβαίνοντες λιγότερο από δύο ώρες μετά την πόντιση, κατόπιν του οποίου ενημέρωσε την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Η ομάδα περιλαμβάνει τον Χάμις Χάρντινγκ, δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας Action Group και λάτρη της περιπέτειας. Ο 58χρονος Βρετανός κατέχει τρία παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου χρόνου που πέρασε διασχίζοντας το βαθύτερο μέρος του ωκεανού – την Τάφρο των Μαριανών – με μία μόνο κατάδυση και την ταχύτερη πτήση μέσω του Βόρειου και του Νότιου Πόλου με αεροπλάνο.

Άλλοι επιβαίνοντες στο σκάφος Titan που χάθηκε είναι ο Στόκτον Ρας, ιδρυτής της OceanGate Expeditions, της εταιρείας που σχεδίασε και πραγματοποίησε το ταξίδι στον Τιτανικό. Ο Σαχζάντα Νταγούντ και ο γιος του Σουλεμάν, μέλη μιας από τις πιο εξέχουσες επιχειρηματικές οικογένειες του Πακιστάν, βρίσκονται επίσης στο σκάφος, επιβεβαίωσαν οι συγγενείς τους σε δήλωση. Ο πιλότος του υποβρυχίου είναι ο Γάλλος Πολ Ανρί Ναργκολέτ.

Ο Χάρντινγκ, του οποίου τα γενέθλια είναι αυτό το ερχόμενο Σάββατο, έγραψε σε μια ανάρτηση στις 18 Ιουνίου στο Instagram ότι αυτή ήταν πιθανό να είναι η μόνη επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό το 2023 «λόγω του χειρότερου καιρού στη Νέα Γη των τελευταίων 40 ετών». «Ένα παράθυρο καιρού μόλις άνοιξε και θα επιχειρήσουμε μια κατάδυση αύριο», έγραψε.

Εκδρομές $250.000

Η αμερικανική ακτοφυλακή έλαβε κλήση την Κυριακή από το πλοίο διοίκησης του Τιτάνα που έλεγε ότι η επαφή είχε χαθεί. Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν αποσταλεί και αεροσκάφη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του OceanGate, το Titan διαθέτει ένα σύστημα υποστήριξης ζωής που μπορεί να κρατήσει  ζωντανό ένα πλήρωμα πέντε ατόμων για 96 ώρες.

Το οκταήμερο ταξίδι στο ναυάγιο του Τιτανικού – που διευθύνει η OceanGate Expeditions – κοστίζει $250.000  ανά άτομο και ξεκινά από το St John’s. Οι συμμετέχοντες ταξιδεύουν περίπου 370 μίλια (595 χιλιόμετρα) με ένα μεγαλύτερο πλοίο στην περιοχή πάνω από το σημείο του ναυαγίου και στη συνέχεια κάνουν μια βουτιά οκτώ ωρών στον Τιτανικό με ένα υποβρύχιο μεγέθους φορτηγού γνωστό ως Titan.

Το Titan έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πέντε άτομα και έχει «υποστηρίξεις ζωής» για 96 ώρες για το πλήρωμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Ο Τιτανικός βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον πυθμένα του Ατλαντικού. Είναι περίπου 600 χιλιόμετρα (370 μίλια) από την ακτή της Νέας Γης. Το επιβατηγό πλοίο, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του, χτύπησε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και πλήρωμα, περισσότεροι από 1.500 πέθαναν.

Ποιοι είναι οι επιβαίνοντες στο Titan

Χάμις Χάρντινγκ

Ο Χάρντινγκ είναι ένας καταξιωμένος επιχειρηματίας που ίδρυσε την εταιρεία private equity Action Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ντουμπάι το 2002. Η επιχείρηση περιλαμβάνει την Action Aviation, η οποία προσφέρει υπηρεσίες μεσιτείας, διαχείρισης και χρηματοδότησης αεροσκαφών.

Το παγκόσμιο ρεκόρ του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον βυθό του ωκεανού ήρθε τον Μάρτιο του 2021, όταν πέρασε 4 ώρες και 15 λεπτά στον πυθμένα της θάλασσας του Challenger Deep στην τάφρο των Μαριανών σε ένα υποβρύχιο όχημα, σε βάθος 10.930 μέτρων. Ο ταχύτερος του περίπλους και των δύο πόλων διήρκεσε 46 ώρες και 40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Ήταν ο πιλότος και ο διευθυντής της αποστολής.

Το άλλο ρεκόρ Γκίνες του Χάρντινγκ είναι για τη μεγαλύτερη απόσταση που διένυσε κατά μήκος του βαθύτερου τμήματος του ωκεανού — 4.634 χιλιόμετρα (2,88 μίλια), την οποία έκανε κατά τη διάρκεια της κατάδυσης στην τάφρο των Μαριανών το 2021. Πήγε επίσης στην άκρη του διαστήματος πέρυσι με την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος Blue Origin LLC.

Ο Χάρντινγκ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με πτυχίο φυσικών επιστημών και χημικού μηχανικού. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Στοκτον Ρας

Ο Ρας, πρόεδρος της OceanGate, ήλπιζε να κάνει τον Τιτανικό πιο προσιτό με επισκέψεις στα συντρίμμια με το ιδιόκτητο υποβρύχιο του που παίρνει πέντε άτομα (έναν χειριστή και τέσσερεις επιβάτες). Ο αρχικός στόχος ήταν να πηγαίνουν επισκέπτες που πληρώνουν σε εβδομαδιαίες επισκέψεις από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, συνδυάζοντας τα ταξίδια με ερευνητικές προσπάθειες που επιτρέπουν στους επιβάτες να συνεισφέρουν ως πολίτες επιστήμονες.

Ο Ρας, ο οποίος έχτισε πάνω τον πλούτο που κληρονόμησε, έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στην αεροδιαστημική μηχανική και MBA από το Haas School of Business του UC Berkeley. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ήταν 19, ο Ρας έγινε ο νεότερος πιλότος μεταφορικών αεριωθουμένων στον κόσμο. Εργάστηκε με την Boeing Co. σε έναν πρώιμο σχεδιασμό του υποβρυχίου από ανθρακονήματα Titan και στη συνέχεια με τη NASA.

Είχε μια σειρά από ματαιώσεις στις προσπάθειες του να καταδυθεί στα συντρίμμια του Τιτανικού στο παρελθόν, όταν το υποβρύχιο του χτυπήθηκε από κεραυνό το 2018, καταστρέφοντας το ηλεκτρικό σύστημα και ακυρώνοντας την αποστολή. Μια δεύτερη προσπάθεια έληξε ανεπιτυχώς τον επόμενο χρόνο λόγω προβλημάτων με το «μητρικό πλοίο».

Ενώ αρχικά στόχευε στο διάστημα, ο Ρας είπε ότι συνειδητοποίησε ότι η επιθυμία του να ανακαλύψει νέες μορφές ζωής και να πάει εκεί που κανείς δεν είχε ποτέ πάει πριν ήταν πιο πιθανή στον ωκεανό.

Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ

Οι Νταγούντ είναι μέλη μιας από τις πιο εξέχουσες οικογένειες του Πακιστάν, η οποία δημοσίευσε μια δήλωση την Τρίτη επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται στο Titan.

«Η επαφή με το υποβρύχιο σκάφος τους έχει χαθεί και υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες. Μια προσπάθεια διάσωσης που διεξάγεται από κοινού από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες βαθέων υδάτων βρίσκεται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της επαφής με το υποβρύχιο και την ασφαλή επαναφορά τους», ανέφερε.

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ανησυχία που δείχνουν οι συνάδελφοι και οι φίλοι μας και θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους να προσευχηθούν για την ασφάλειά τους, παραχωρώντας παράλληλα την ιδιωτική ζωή της οικογένειας αυτή τη στιγμή. Η οικογένεια φροντίζεται καλά και προσεύχεται στον Αλλάχ για την ασφαλή επιστροφή των μελών της οικογένειάς τους».

Ο Σαχζάντα  Νταγούντ είναι αντιπρόεδρος της Engro Corp., η οποία έχει επιχειρήσεις που εκτείνονται από τα λιπάσματα έως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ με πτυχίο νομικής το 1998 και από το Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφειας με μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων το 2000.

Πολ Ανρί Ναργκολέτ

Ο Ναργκολέτ είναι ένας εξέχων δύτης και θεωρείται ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον κόσμο για βυθισμένο Τιτανικό και το πεδίο συντριμμιών του, το οποίο εκτείνεται σε 25 τετραγωνικά ναυτικά μίλια. Είναι διευθυντής υποβρύχιας έρευνας για την Experiential Media Group, ή E/M Group, και την RMS Titanic Inc., και έχει ολοκληρώσει δεκάδες υποβρύχιες καταδύσεις στο σημείο της συντριβής.

Γεννήθηκε στο Σαμονί της Γαλλίας και έζησε με την οικογένειά του στην Αφρική για 13 χρόνια, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι και πέρασε 22 χρόνια στο Γαλλικό Ναυτικό, φτάνοντας στο βαθμό του πλωτάρχη. Οδήγησε την πρώτη αποστολή ανάκτησης στον Τιτανικό το 1987 μετά την ένταξή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκμετάλλευσης της Θάλασσας.

Ο Nargeolet μίλησε με το κανάλι του Τιτανικού για το τι θα συνέβαινε σε κάποιον που θα «κολούσε» στο σημείο των συντριμμιών, λέγοντας ότι το κρύο θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους και επισημαίνοντας ότι οι εξερευνητές γνωρίζουν το ρίσκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».