Με σημαντικές απώλειες κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με το κλίμα να παραμένει αρνητικό μετά την πρόβλεψη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, λέγοντας ότι “η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της”.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,2%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,17% στις 7.470 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,06% στις 15.858 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,27% στις 7.169 μονάδες.

Το σήμα Πάουελ

“Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην FOMC αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξήσουμε κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Πάουελ, προσγειώνοντας τις αγορές, οι οποίες προσδοκούσαν σε μία μεγαλύτερη παύση της νομισματικής σύσφιξης, προς αποφυγή της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Τράπεζα της Αγγλίας

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο επικεντρώνονται στην επόμενη ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, αν και οι αγορές διίστανται ως προς το αν θα επιλέξει 25 ή 50 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία για τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν την ανθεκτικότητα του πληθωρισμού στην οικονομία, με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 8,7% και τον πυρήνα του πληθωρισμού να επιταχύνεται στο 7,1% από 6,8%.

Ο Stephen Gallo, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην BMO Capital Markets, ανέφερε σε σημείωμά του ότι μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα μια ασθενέστερη στερλίνα “καθώς οι αγορές αφαιρούν τις αυξήσεις των επιτοκίων από την καμπύλη” – με αποτέλεσμα την ταχύτερη πιστωτική ανάπτυξη λόγω του υψηλότερου δανεισμού και τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος λόγω του αυξημένου κόστους εισαγωγών.

Ο Gallo ανέφερε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε μια “αργά κινούμενη δημοσιονομική κρίση”, αφού τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα τον Μάιο ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1961.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές