Την πεποίθηση ότι η κινεζική οικονομία πρόκειται να αναπτυχθεί ταχύτερα το δεύτερο τρίμηνο, εξέφρασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του ετήσιου στόχου ανάπτυξης της τάξης του 5%, όπως αναφέρει το CNBC.

Κίνα: Ένας πρωτοποριακός ενεργειακός σταθμός στην επαρχία Σιτσουάν

Μεγαλύτερη ανάπτυξη το β εξάμηνο

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι ταχύτερη από ό, τι ήταν το πρώτο.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο, καλύτερα από τις προβλέψεις. Ωστόσο, τα μεταγενέστερα στοιχεία έδειξαν βραδύτερη ανάπτυξη. Τα οικονομικά στοιχεία για τον Μάιο ήταν κατώτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

«Από ό,τι βλέπουμε φέτος, η οικονομία δείχνει μια σαφή δυναμική ανάκαμψης και βελτίωσης», είπε ο Λι κατά την διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Κίνα.

Στόχος 5%

Η Κίνα ανακοίνωσε τον Μάρτιο τον  ετήσιο στόχο ανάπτυξης στο 5%. Εκείνη την περίοδο, ο Λι  είχε υποστηρίξει oτι η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και ότι ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί είχαν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ συνολικά για το έτος.

Την Τρίτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός επανέλαβε τη γραμμή σχετικά με τις αναβαθμίσεις των προβλέψεων.

Ανάμικτες προβλέψεις

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για το ΑΕΠ της Κίνας φέτος παρουσίασαν διακυμάνσεις.

Αρκετές επενδυτικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs, JPMorgan, UBS και Bank of America – υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας για ολόκληρο το έτος τις τελευταίες εβδομάδες. Νωρίτερα φέτος, πολλές εταιρείες είχαν αυξήσει τις προσδοκίες τους για ανάπτυξη το 2023.

Τον Ιούνιο, η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας φέτος στο 5,6%, από 4,3% προηγουμένως.

Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τον Απρίλιο την πρόβλεψή του για το ΑΕΠ της Κίνας στο 5,2%, από 4,4%.

Συνεργασία

Ο Λι τόνισε επίσης την Τρίτη, την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία στο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.

«Όπως γνωρίζετε, κάποιοι στη Δύση υποστηρίζουν την μείωση των εξαρτήσεων και της απομάκρυνσης του κινδύνου», τόνισε. «Αυτές οι δύο έννοιες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Καθώς η παγκοσμιοποίηση έχει ήδη μετατρέψει την παγκόσμια οικονομία σε ένα αναπόσπαστο σύνολο όπου τα συμφέροντα όλων είναι στενά συνδεδεμένα, οι χώρες αλληλοεξαρτώνται, αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους, από τις οικονομίες τους», δήλωσε ο Λι. «Μπορούμε να επιτρέψουμε ο ένας την επιτυχία του άλλου», πρόσθεσε.

Η Κίνα είναι ένας σημαντικός, αν όχι ο κορυφαίος, εμπορικός εταίρος πολλών χωρών στον κόσμο.

Ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Τρίτη, ο Λι υπογράμμισε την «ασφάλεια» ως κρίσιμη στο πλαίσιο της ανάγκης «να αγαπάμε την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Το Πεκίνο τονίζει όλο και περισσότερο την ανάγκη διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους τονίζουν την ανάγκη περιορισμού της Κίνας στην πρόσβαση σε ημιαγωγούς υψηλής τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή