Πάνω από 656 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η αξία των κρυπτονομισμάτων, που χάθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε απάτες και  χακαρίσματα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ασφαλείας Web3 Beosin.

Αυτό περιλαμβάνει την απώλεια 471,43 εκατομμυρίων δολαρίων σε 108 επιθέσεις στο πρωτοκόλλου, 108 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες απάτες phishing και 75,87 εκατομμύρια δολάρια σε λοιές απάτες.

«Περίπου 215 εκατομμύρια δολάρια από κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία ανακτήθηκαν, αντιπροσωπεύοντας το 45,5% όλων των κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων. Αντίθετα, το 2022 ανακτήθηκε μόνο το 8%. 113 δολ. εκατομμύρια από κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρθηκαν σε mixers: 45,38 εκατομμύρια δολάρια σε Tornado Cash και 68,14 εκατομμύρια δολάρια σε άλλα mixers» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Beosin.

Στο στόχαστρο το Ethereum

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρυπτονομισμάτων που χάθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2023 ήταν νομίσματα και tokens που κόπηκαν στο blockchain Ethereum, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 75,6%. Εν τω μεταξύ, η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων, τα διακριτικά Binance Smart Chain, έφτασε μόλις το 2,6%.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων χάθηκε λόγω ευπάθειας έξυπνων συμβολαίων (56%), ενώ για το 21,4% δεν υπήρχαν σαφείς αναγνωρίσιμοι λόγοι για την απώλεια.

Ωστόσο, οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν σημαντική μείωση σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν χάθηκε ένα ρεκόρ 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτογράφηση λόγω hacks, και απάτες phishing.

Tα hardware wallets

Τα hardware wallets, γνωστά και ως «κρύα» πορτοφόλια, αποθηκεύουν κλειδιά κρυπτονομισμάτων σε μια συσκευή μεγέθους USB stick, η οποία πρέπει να συνδεθεί σε έναν υπολογιστή για αποστολή κρυπτονομισμάτων ή αλληλεπίδραση με αποκεντρωμένα πρωτόκολλα χρηματοδότησης. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι συσκευές θεωρούνται γενικά πιο ασφαλείς από τα «ζεστά» πορτοφόλια που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα της Kaspersky αποκάλυψε μια σπάνια περίπτωση κλοπής περιουσιακών στοιχείων από ένα hardware wallet, που δείχνει πώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επινοούν νέες τακτικές για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το θύμα δεν έκανε καμία συναλλαγή εκείνη την ημέρα και το «κρύο» πορτοφόλι δεν ήταν συνδεδεμένο στον υπολογιστή. Έτσι, το θύμα δεν αντιλήφθηκε αμέσως την κλοπή και ο απατεώνας μετέφερε 1,33 BTC (αξίας περίπου 29.585 δολαρίων) χωρίς το θύμα να το γνωρίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto