Στα ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ήσυχη πολυτέλεια», «κρυφή» ή «διακριτική» πολυτέλεια. Στην αμερικανική -και όχι μόνο- τελευταία λέξη της μόδας ακούει στον όρο «quiet luxury» και κερδίζει ολοένα έδαφος, ακόμη και μεταξύ των Αμερικανών που όλο και περισσότερο ζουν ανυπομονώντας για το επόμενο μηνιάτικο.

Οι καταναλωτές βρίσκουν την ευτυχία σε έναν πιο λιτό τρόπο ζωής

Είναι το outfit που επέλεξε η Γκουίνεθ Πάλτροου όταν δικαζόταν για το ατύχημα στη διάρκεια σκι, που εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη απήχηση, αλλά ακόμη και η έπαυλη της Κιμ Καρντάσιαν στο «Succession», που επικράτησε ταχύτατα, όπως γράφει το CNBC.

Τι είναι η «ήσυχη πολυτέλεια»;

Η «ήσυχη πολυτέλεια» γνωστή και ως «stealth wealth» χαρακτηρίζεται από ακριβά υλικά που με δυο λόγια δεν «φωνάζουν». Είναι, όπως λέει ο Thomaï Serdari, καθηγητής μάρκετινγκ και διευθυντής του προγράμματος μόδας και πολυτέλειας στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, «η πλήρης έλλειψη λογότυπων και οτιδήποτε πολύ ευδιάκριτου [σήματος]».

«Τα πολυτελή brands βασίζονται στην ποιότητα των υλικών και σε χαρακτηριστικές τεχνικές», είπε, όπως το κόψιμο, το ράψιμο ή άλλες μικρές λεπτομέρειες που είναι αναγνωρίσιμες μόνο σε όσους είναι πολύ εξοικειωμένοι με αυτές. Αυτό διαφοροποιεί τους γνωρίζοντας από τους… άσχετους.

Στις καθημερινές εμφανίσεις της στο δικαστήριο, η Πάλτροου φορούσε επώνυμες μάρκες όπως Celine και The Row, τις οποίες συνδύαζε με μαύρες μπότες Prada αξίας 1.450 δολαρίων και κρατούσε ένα σημειωματάριο 325 δολαρίων από τη Smythson στο χαρακτηριστικό μπλε της εταιρείας.

Φυσικά, η «κρυφή» πολυτέλεια δεν είναι ακριβώς καινούργια.

Μετά την οικονομική κρίση, «οι άνθρωποι που είχαν χρήματα ήθελαν να κρατήσουν λίγο πιο χαμηλούς τόνους», εξηγεί ο καθηγητής μόδας. Στα 15 χρόνια από τότε, άλλαξαν πολλά, όμως, τώρα το στιλ stealth-wealth αναγεννιέται, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στην Αμερική δημιουργούν μεγαλύτερο χάσμα κάνοντας του πλούσιους ακόμα πλουσιότερους.

Αυτήν τη φορά, ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη πιο συγκρατημένος τόνος, παρά την υψηλότερη τιμή.

Πώς να αποκτήσετε φθηνά το stealth-wealth look

Όπως σχολίασε μιλώντας στο CNBC ο καθηγητής μόδας, είναι αμφίβολο ότι ο μέσος Αμερικανός μπορεί να διαθέσει 600 δολάρια για ένα καπέλο μπέιζμπολ από κασμίρ Loro Piana όπως αυτό που φορούν στο “Succession”.

Όμως… ευτυχώς, η τάση της ήσυχης πολυτέλειας αφορά λιγότερο την αγορά του ακριβού αντικειμένου, αλλά την αναπαραγωγή της εμφάνισης με ρούχα καλά ταιριασμένα μεταξύ τους, σε ουδέτερους τόνους ή μονόχρωμα, είπε.

Η Carolyn McClanahan, πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος και ιδρύτρια της Life Planning Partners στη Φλόριντα, κάνει μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως να αγοράσετε μερικά «επώνυμα» basics, όπως ένα παλτό ή τσάντα, σε προσφορά ή από ένα τοπικό e-shop, και να τα συνδυάσετε με ένα λιγότερο ακριβό τζιν και μπλουζάκι ακόμα και από κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ που πουλάει και κάποια είδη ρουχισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής