Το downshifting μπορεί να είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και δεν το ήξερες! Αν έχεις κουραστεί να είσαι για ώρες καθισμένος σε μια καρέκλα ή εξαντλήθηκες σε έρευνες και διδακτορικά και είσαι διατεθειμένος να χάσεις κάποια λεφτά αλλά να αλλάξει η ποιότητα της ζωής σου, συνέχισε να διαβάζεις.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στον κόσμο της εργασίας και ίσως από το «κυνήγι» της καριέρας και των χρημάτων οι εργαζόμενοι αναζητούν πια ένα άλλο μοντέλο, που εστιάζει στην προσωπική ευτυχία και ηρεμία.

Η νέα τάση θέλει τους εργαζόμενους να παρατάνε μια «φτασμένη» καριέρα και από διακοσμητές εσωτερικών χώρων να γίνονται –για παράδειγμα- αρτοποιοί ή από τραπεζίτες να γίνονται ηλεκτρολόγοι.

Έρευνα έδειξε ότι στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2022, το 21% των εργαζομένων ήταν σε διαδικασία αλλαγής καριέρας και το 26% το σκεφτόταν μακροπρόθεσμα.

Η νέα αυτή τάση έχει όνομα: downshifting. Και τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, downshifting είναι η «πρακτική της εγκατάλειψης μιας καλά αμειβόμενης και δύσκολης εργασίας προκειμένου να κάνεις κάτι που σου δίνει περισσότερο χρόνο και ικανοποίηση αλλά λιγότερα χρήματα».

Γρίφος για τους κοινωνιολόγους το downshifting – Τι έδειξε έρευνα

Για τα άτομα που έχουν ανελιχθεί επαγγελματικά ή έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, η μετάβαση σε μια χειρωνακτική δουλειά θα μπορούσε πράγματι να εκληφθεί ως μια παράδοξη «εθελοντική υποβάθμιση».

Ο κοινωνιολόγος Αντουάν Ντεν, στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής και θέλοντας να κατανοήσει τα κίνητρα του downshifting, πήρε συνέντευξη από 55 εργαζομένους που παράτησαν την καριέρα τους και το theconversation δημοσιεύει τα συμπεράσματά του.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα του Ντεν είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αλλάζουν καριέρα έχουν μια βιωματική σχέση με τη δουλειά τους. Αυτό σημαίνει ότι προτεραιότητα για αυτό το είδος των εργαζομένων δεν έχει ο μισθός τους ή το κύρος αλλά το να περνάνε καλά στη δουλειά τους και να το «διασκεδάζουν».

Βέβαια η πλειοψηφία έχει ένα δίχτυ ασφαλείας σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση μέχρι να πιάσουν το… πηλοφόρι, το μαχαίρι, τον πηλό ή ό,τι άλλο θα έχει η καινούρια τους δουλειά.

Ο Tom που έχει διδακτορικό στη Φυσική και αποφάσισε να γίνει ξυλουργός ανέφερε ότι είχε βοήθεια από τους γονείς του και είχε ήδη κάποια λεφτά στην άκρη όταν αποφάσισε να αλλάξει καριέρα.

Επίσης, χάρη στα πτυχία τους ή την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία τους, οι downshifters ξέρουν ότι μπορούν να επιστρέψουν σε μια πιο εξειδικευμένη θέση εργασίας, εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ο Γκάμπριελ έγινε από διευθυντικό στέλεχος τυροκόμος!

Η βιωματική σχέση με την εργασία είναι αυτό που έχει το μεγαλύτερο νόημα για όσους αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τα… μεγαλεία!

Ο Γκάμπριελ, πρώην διευθυντικό στέλεχος, που σήμερα εργάζεται ως τυροκόμος, λέει με μία λέξη ότι η δουλειά του μέχρι τώρα «δεν είχε νόημα».

«Κάθε μέρα είναι ίδια με την προηγούμενη […] και έρχεται η στιγμή που λες στον εαυτό σου, “θα περάσω πραγματικά 40 χρόνια σε ένα γραφείο, με τον κώλο μου σε μια καρέκλα κοιτάζοντας έναν υπολογιστή; Αυτό θέλω πραγματικά να κάνω;”» περιγράφει.

Η Τζοέλ, training manager που έγινε αρτοποιός, λέει ότι ένιωθε ότι «δούλευε μέχρι πολύ αργά […] για να μην κάνει τίποτα». Στο τέλος του μήνα είχε «βγάλει μέχρι και 5.500 ευρώ» αλλά ένιωθε κενή ενώ σήμερα «κάθε μέρα ταΐζω τουλάχιστον εκατό ανθρώπους»!

Η χειρωνακτική εργασία έχει πλεονεκτήματα που οι περισσότεροι από όσους την επιλέγουν έστω και αργά, απολαμβάνουν, όπως το ότι μπορεί κανείς να εργάζεται σε εξωτερικό χώρο και να βλέπεις το αποτέλεσμα της δουλειάς σου άμεσα.

Οπότε, αν νιώθετε ότι το γραφείο, το εργαστήριο ή όπου τώρα εργάζεστε, δεν είναι για εσάς, ξανασκεφτείτε το να ανοίξετε ένα βιβλιοπωλείο ή ένα ανθοπωλείο, τώρα είναι η ώρα!

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News