Σε πρόσληψη οικονομικών συμβούλων ειδικών στη διαχείριση πλούτου σκοπεύει να προβεί η UBS στις ΗΠΑ προκειμένου να προσελκύσει πλούσιους Αμερικανούς, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη προαναγγείλει μαζικές απολύσεις της τάξης του 30% του προσωπικού της σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την εξαγορά της Credit Suisse.

Η UBS προσέλαβε, το πρώτο εξάμηνο του έτους, 50 οικονομικούς συμβούλους, εκ των οποίων κάποιοι προέρχονται από τη Merrill Lynch της Bank of America, την First Republic Bank που εξαγοράστηκε πρόσφατα από την JPMorgan Chase, τη Citigroup και την Wells Fargo,. Οι περισσότεροι σύμβουλοι προσελήφθησαν από την BG Group, μια ομάδα 13 ατόμων που διαχειριζόταν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Merrill.

UBS: Γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν πληγεί ακόμα από μια οικονομική ύφεση

Μετά  η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse, η UBS έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσίας στον κόσμο. Ενώ κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη και την Ασία, στις ΗΠΑ βρίσκεται πιο χαμηλά καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, καθώς στη δραστηριότητα διαχείρισης των οικονομικών των εκατομμυριούχων της χώρας κυριαρχούν οι αμερικανικές τράπεζες.

Η μεγαλύτερη αγορά πλούτου στις ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά πλούτου παγκοσμίως και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξή της», δήλωσε στο Reuters ο Iqbal Khan, πρόεδρος της UBS για την παγκόσμια διαχείριση πλούτου. «Η επένδυση και η οικοδόμηση της δραστηριότητάς μας εδώ είναι κορυφαία προτεραιότητα», δήλωσε ο Khan, ο οποίος υπηρετεί στο εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο Khan συναντήθηκε με πελάτες με έχουν περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων – μια κατηγορία ραγδαία ανερχόμενη τα ταλευταία χρόνια- στη νότια Καλιφόρνια στις 12 Ιουνίου, την ημέρα που η UBS έκλεισε την ιστορική της συμφωνία με την Credit Suisse. Διηύθυνε επίσης μια εσωτερική εκδήλωση με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της που είχαν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις.

Στις ΗΠΑ, η εξαγορά δεν άλλαξε την περιουσία της UBS επειδή η Credit Suisse είχε αποχωρήσει από την ιδιωτική τραπεζική της χώρας το 2015 και είχε μεταφέρει περίπου 275 οικονομικούς συμβούλους στην Wells Fargo.

Οι τάξεις των ιδιωτικών συμβούλων περιουσίας της UBS στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 25% τα τελευταία τρία χρόνια. Η τράπεζα είχε 6.147 συμβούλους στην περιοχή της Αμερικής στα τέλη Μαρτίου, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσοι από αυτούς είχαν έδρα στις Η.Π.Α.

Προτιμούν τις σταθερές προμήθειες

Οι παγκόσμιες τράπεζες επενδύουν περισσότερο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου που αποφέρουν σταθερές προμήθειες, παρέχοντας αντίβαρο σε ασταθείς λειτουργίες όπως η επενδυτική τραπεζική και το εμπόριο. Οι περισσότερες τράπεζες επικεντρώνονται σε πελάτες με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα πλουσίων.

Αυτή η ομάδα ανθρώπων που κατέχουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο, δήλωσε ο John Mathews, επικεφαλής της ιδιωτικής διαχείρισης πλούτου της UBS στην Αμερική.

«Έχουμε επικεντρωθεί στην προσέλκυση και τη διατήρηση συμβούλων που είναι ειδικευμένοι στην εξυπηρέτηση αυτού του κομματιού», είπε.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων παγκοσμίως με καθαρή περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε περισσότερο από 50% μεταξύ 2019 και 2021, φτάνοντας τους 264.200, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς ζουν στις Η.Π.Α.

Η διαχείριση πλούτου κατέχει κεντρική θέση στο τελικό αποτέλεσμα της UBS. Η τράπεζα αναμένει το 63% των κερδών της να προέλθει από τη διαχείριση περιουσίας μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morningstar, Johann Scholtz. Η μετοχή της UBS κέρδισε 6,5% φέτος και 17,5% τους τελευταίους 12 μήνες.

Για να ενισχύσει τη θέση της στις ΗΠΑ, η UBS επικεντρώνεται στη μεταφορά πλούτου μεταξύ των baby boomers στους κληρονόμους τους τα επόμενα χρόνια. Η τράπεζα διαφοροποιεί το εργατικό δυναμικό των συμβούλων της, όσον αφορά την ηλικία και τη φυλή, και διοργανώνει εκδηλώσεις για πολλές γενιές εύπορων οικογενειών.

Περίπου 18 τρισεκατομμύρια δολάρια θα περάσουν στις νεότερες γενιές στις ΗΠΑ τα επόμενα επτά χρόνια και έως και 84 τρισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες δύο δεκαετίες, εκτιμά η UBS.

«Τα επόμενα 20 χρόνια, θα δούμε τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία», είπε ο Khan, ο οποίος εντάχθηκε στην UBS από την Credit Suisse το 2019. «Αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για εμάς να εξυπηρετήσουμε μια εντελώς νέα γενιά πελατών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή