
Τι ακριβώς έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε έναν ακριβό, πολυτελή προορισμό για λίγους και σίγουρα όχι για την πλειοψηφία των Ελλήνων; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει απαντήσεις εκτενές ρεπορτάζ στην εφημερίδα Zeit παρατηρώντας ότι πλέον το φαινόμενο της αύξησης των τιμών στις διακοπές δεν αφορά μόνο την πολυτελή Μύκονο.
«Ακόμη και σε οικογενειακούς προορισμούς όπως η Πάρος, η Νάξος ή η Ρόδος, είναι δύσκολο να βρει κανείς διανυκτέρευση κάτω από 100 ευρώ. Αν θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα, θα πρέπει να δώσετε αισθητά περισσότερα χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε πρόσφατη ελληνική δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 51% των Ελλήνων δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν διακοπές στην χώρα τους, καθώς επίσης και στις δημόσιες παραδοχές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προβλήματα στο ελληνικό τουριστικό μοντέλο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι λόγοι, στους οποίους οφείλεται η αύξηση του κόστους των διακοπών, είναι πολλοί.
Πότε συμφέρουν οι διακοπές σε νησιά και θάλασσα με ιστιοπλοϊκό
«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ιδιαίτερα ξενοδόχοι και εστιάτορες κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερα κεφάλαια κι έτσι προχώρησαν σε κατασκευές και ανακαινίσεις, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν». Επίσης «την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ενώ το 2012 ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα κυμαινόταν γύρω στα 15 εκατομμύρια, το 2019 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ με 32 εκατομμύρια και το 2022, μετά την πανδημία, ο αριθμός αυτός κινήθηκε στα 30 εκατομμύρια.
Επιπλέον άλλοι λόγοι ήταν «ελληνικές πρωτοβουλίες» ή «οι παγκόσμιες τουριστικές τάσεις» και βέβαια «η επέκταση των δικτύων εναέριας κυκλοφορίας και η αύξηση των προσφορών». Σε αυτό συνέβαλαν οι «νέες απευθείας συνδέσεις του αεροδρομίου της Αθήνας όχι μόνο με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και με τις ΗΠΑ και την Ασία. Επιπλέον, ο γερμανικός όμιλος Fraport ανέλαβε τη διαχείριση σειράς περιφερειακών αεροδρομίων, ειδικά στα νησιά, επενδύοντας στις υποδομές τους, που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν. Και εκεί, κατά συνέπεια, οι αφίξεις και οι απευθείας πτήσεις αυξήθηκαν ραγδαία».
Τέλος το ρεπορτάζ εξηγεί την αύξηση της ζήτησης με το γενικότερο φαινόμενο του «υπερτουρισμού» που παρατηρείται τελευταία διεθνώς. O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει με αυτοκριτική διάθεση: «Η έκρηξη του ταξιδιωτικού όγκου θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και είναι πιθανό να οδηγήσει σε τουριστική υπερφόρτωση σε πολλούς δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό».
Πηγή: DW


Latest News
![Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail-600x400.jpg)
Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]
Το White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism” που δημοσίευσε πρόσφατα η Accor αποτυπώνει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη φιλοξενία

Σην Ιβηρική το brand Super 8 της Wyndham - Η συμφωνία με τη Soliteight
Η Wyndham και η Soliteight βάζουν το brand Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία με 40 νέα ξενοδοχεία σε διάστημα 10 ετών

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Το κόστος μετακίνησης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ferryscanne για τις εξορμήσεις το Πάσχα

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αθηνα και Μάνη ο όμιλος Radisson - Η συνεργασία με την Fais Group
Την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα δρομολογεί ο όμιλος Radisson - Οι συνεργασίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι