Ακόμα μια ηχηρή προειδοποίηση, αυτή τη φορά από αναλυτή της JPMorgan Chase, έρχεται να προστεθεί στις φωνές αυτών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις προοπτικές των πωλήσεων νέων κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα υψηλά επιτόκια πιέζουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Μια «πιθανή άμβλυνση των ρυθμών πωλήσεων από εδώ και πέρα, δεδομένης της αβεβαιότητας για τα επιτόκια, θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη  το 2024», σημειώνει ο Ράτζες Πάτκι ενώ υποβάθμισε την μετοχή του Persimmon Plc σε ουδέτερη, έχοντας συστήσει στους πελάτες του να αγοράσουν τη μετοχή για περισσότερα από τρία χρόνια.

Βρετανία: Πόσο χρόνια χρειάζονται για να μαζευτεί το «καπάρο» για την αγορά σπιτιού

Η JPMorgan έθεσε τις μετοχές αντιστοιχων εταιρείων Taylor Wimpey Plc και Vistry Group Plc σε «αρνητική παρακολούθηση καταλυτών»  εν όψει των ενδιάμεσων οικονομικών αποτελεσμάτων που αναμένεται να ανακοινωθούν το καλοκαίρι. Και οι τρεις μετοχές σημείωσαν πτώση άνω του 2% νωρίτερα, πριν περιορίσουν την πτώση τους.

Η Nationwide Building Society ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μείωση των τιμών των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνθηκε τον Ιούνιο.

Τα σχόλια της JPMorgan έρχονται μετά την πτώση του δείκτη FTSE που παρακολουθεί τις μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά περίπου 10% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 5%, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη ανοδική πίεση στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και τροφοδοτώντας περαιτέρω την κρίση του κόστους ζωής της χώρας.

«Παρά την πρόσφατη υποαπόδοση του τομέα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας, επαναλαμβάνουμε την επιφυλακτική μας στάση για τον τομέα της οικοδομής κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο» τονίζει ο Πάτκι.

Η JPMorgan είχε αξιολόγηση overweight την μετοχή της Persimmon από τον Φεβρουάριο του 2020. Από τότε η μετοχή έχει χάσει περισσότερα από τα δύο τρίτα της αξίας της. Ο δείκτης FTSE 350 των βρετανικών μετοχών έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,5% κατά την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή