Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την εξοικονόμηση της προκαταβολής για την αγορά σπιτιού στην Αγγλία έχει σκαρφαλώσει σε σχεδόν 10 χρόνια, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη δυσκολία για όσους επιθυμούν να να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Generation Rent το 2012 χρειάζονταν 6,8 χρόνια για να εξοικονομηθούν χρήματα για μια κατάθεση για υποθήκη. Ωστόσο, η άνοδος των ενοικίων και οι υψηλότερες τιμές των κατοικιών έχουν προσθέσει σχεδόν τρία χρόνια σε αυτό το νούμερο, ανεβάζοντάς το στα 9,6 χρόνια.

Μάλιστα, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να αγοράσουν σπίτι μέχρι να κλείσουν τα 40 τους.

Στοιχεία που εκδόθηκαν από το Halifax νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσαν ότι η μέση προκαταβολή για όσους αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι το 2022 ήταν λίγο πάνω από 62.000 στερλίνες – αύξηση 8% σε σχέση με τον μέσο όρο το 2021.

Η Generation Rent εξέτασε τα κρατικά στοιχεία για τα ενοίκια, τις τιμές των κατοικιών και τους μισθούς για να υπολογίσει πόσο χρόνο θα χρειαζόταν ο τυπικός μεμονωμένος ενοικιαστής για να αποταμιεύσει για μια κατάθεση.

Πότε θα σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων – Οι 3 καταλύτες που κρατούν στα ύψη τις τιμές

Διαφορές ανά περιφέρεια

Τα βασικά ευρήματα ανέδειξαν μεγάλες παραλλαγές ανά περιφέρεια. Στη βορειοανατολική Αγγλία, θα χρειαζόταν ο ίδιος χρόνος όπως πριν από μια δεκαετία – περίπου 4,6 χρόνια κατά μέσο όρο – για να εξοικονομήσετε χρήματα για προκαταβολή.

Το Λονδίνο είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο, με τον μέσο χρόνο να ανέρχεται στα 18,3 χρόνια. Ωστόσο, αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν το άτομο μοιραζόταν τα έξοδα με συγκάτοικο. Για «ατομική προσπάθεια» η χρόνος μπορεί να εκτιναχθεί σε 27 έτη, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

Το ράλι στις τιμές ακινήτων, οι σπιτόγατοι τηλεργαζόμενοι και ο… Γούντι Αλεν

Υπάρχουν μερικές διαθέσιμες επιλογές ενυπόθηκαν δανείων που μπορούν να επιτρέψουν σε μερικούς ανθρώπους να αγοράσουν ένα σπίτι χωρίς να χρειάζεται να καταθέσουν ένα deposit, αν και αυτές συχνά περιλαμβάνουν την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία κατασκευής Skipton ανακοίνωσε την παροχή στεγαστικού δανείου 100% που απευθύνεται σε επίδοξους αγοραστές για πρώτη κατοικία  – η πρώτη συμφωνία του είδους της από την οικονομική κρίση του 2008.

Ο Ben Twomey, διευθυντής της Generation Rent, δήλωσε: «Σε μεγάλο μέρος της χώρας, ο τυπικός εργαζόμενος αντιμετωπίζει τουλάχιστον μια δεκαετία διαβίωσης και αποταμίευσης στον ιδιωτικό τομέα με ενοικίαση προτού έχει το αναγκαίο ποσό για να πάρει στεγαστικό δάνειο. Αυτό πλησιάζει τις δύο δεκαετίες για τους Λονδρέζους, και ακόμη και τότε, αυτό είναι δυνατό μόνο αν το μοιράζονται με άλλους ανθρώπους μέχρι τα 40 τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή