Για δεύτερη φορά σε έναν μήνα μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων σε δολάρια οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας εντείνοντας την προσπάθεια να ανακόψουν τις απώλειες για το γουάν.

Τα επιτόκια που προσφέρουν οι “Big Five” κρατικοί δανειστές στις περισσότερες καταθέσεις σε δολάρια έχουν πλέον περιοριστεί στο 2,8%, από 4,3%, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Γουάν: Υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες

Οι τράπεζες -Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, Agricultural Bank of China, China Construction Bank και Bank of Communications, – δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ανησυχώντας ότι μια παρατεταμένη πτώση του γουάν θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και να ενισχύσει την εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, θέλουν να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων σε δολάρια -που συνήθως παρακολουθούν τα υπεράκτια επιτόκια- φέροντάς τα πιο κοντά στα εγχώρια επιτόκια, τα οποία έχουν μειωθεί για να βοηθήσουν την τόνωση της οικονομίας και τις επενδύσεις.

Το γουάν είναι ένα από τα ασιατικά νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, με πτώση σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας και της διεύρυνσης των διαφορών απόδοσης με τις ΗΠΑ.

«Δείχνει ότι η κίνηση στοχεύει να περιορίσει το πλεονέκτημα επιτοκίου του δολαρίου ΗΠΑ στις χερσαίες αγορές», δήλωσε στο Reuters ο Ken Cheung, επικεφαλής στρατηγικής ασιατικής FX στην Mizuho Bank. «Πιθανότατα στοχεύει να αποτρέψει τη συσσώρευση αποθεμάτων δολαρίων και την ενθάρρυνση (συναλλάγματος) διακανονισμών».

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τα νοικοκυριά από το να αποταμιεύουν σε δολάρια υψηλότερης απόδοσης και να ωθήσουν τις κινεζικές εταιρείες, ειδικά τους εξαγωγείς, να διακανονίσουν τις εισπράξεις συναλλάγματος σε γουάν.

Τα νέα επιτόκια τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ανέφεραν δύο από τις πηγές, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις τράπεζες δεν προσέφεραν επιτόκια πάνω από το όριο του 2,8% για μεγάλες καταθέσεις.

Η τελευταία μείωση των επιτοκίων καταθέσεων σε δολάρια είναι η δεύτερη σε μόλις ένα μήνα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι θα συνεχίσει να διατηρεί το γουάν βασικά σταθερό και να προστατεύεται από τον κίνδυνο μεγάλων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση