Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, κατά την οποία υπήρξε παύση της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων, δεν προσέθεσαν κάτι νέο στις εκτιμήσεις της αγοράς παρά μόνο ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν, καθώς η οικονομία είναι ακόμη ισχυρή.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 34.289 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,20% στις 4.446 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,18% στις 13.791 μονάδες.

Οι επενδυτές επανέρχονται από την αργία της 4ης Ιουλίου αξιολογώντας τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 13-14 Ιουνίου, τα οποία όμως δεν προσέθεσαν κάτι νέο, παρά μόνο ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι υπέρ των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. Το επόμενο «ραντεβού» της Fed είναι προγραμματισμένο για τις 25-26 Ιουλίου, με την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών να προβλέπει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Αποκωδικοποιώντας τη Fed

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική της Fed για την αύξηση των επιτοκίων συνεχίζει να οδηγεί τις σκέψεις των επενδυτών που σχετίζονται με την πορεία της αγοράς και την οικονομική πορεία του δεύτερου εξαμήνου του έτους», σχολίασε ο Greg Bassuk, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.

«Αυτή η συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική ή η ανταλλαγή μηνυμάτων γύρω από τα σχέδιά τους για τους επόμενους μήνες… έκανε τους επενδυτές πολύ πιο επιφυλακτικούς», είπε. Και έρχεται αφού ήδη άρχισαν «να μιλούν και να εξετάζουν το χρονοδιάγραμμα του πότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να πέφτουν αργότερα φέτος μέχρι το 2024».

Πάντως, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εξακολουθούν να θεωρούν την ύφεση ως το πιο πιθανό βασικό σενάριο για την αμερικανική οικονομία, αλλά στην τελευταία συνεδρίαση υπήρξε αυξανόμενη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πραγματική «ήπια προσγείωση».

«Δεδομένης, ωστόσο, της συνεχιζόμενης ισχύος των συνθηκών στην αγορά εργασίας και της ανθεκτικότητας των καταναλωτικών δαπανών, το προσωπικό θεωρούσε ότι η πιθανότητα η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται αργά και να αποφύγει την ύφεση είναι σχεδόν εξίσου πιθανή με το βασικό σενάριο της ήπιας ύφεσης», αναφέρεται στα πρακτικά.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν στα 578 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση. Οι αποστολές ήταν υψηλότερες κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και ανήλθαν σε 572,6 δισ. δολάρια, ενώ οι ανεκτέλεστες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,8% σε 1,3 τρισ. δολάρια.

Η Wall Street αναμένει επίσης ενός της εβδομάδας και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν προσθέσει 225.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, επιβραδύνοντας από τις 339.000 τον Μάιο, ενώ η αύξηση των μέσων αποδοχών πιθανότατα παρέμεινε σταθερή στο 0,3% από τον προηγούμενο μήνα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street