Σχεδόν ομόφωνη ήταν η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σε μια προσπάθεια  να κερδίσει χρόνο και να αξιολογήσει εάν θα χρειαζόταν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, επίσης, οι περισσότεροι εκτιμήσαν ότι θα χρειαστούν κι άλλες αυξήσεις.

Ενώ «ορισμένοι συμμετέχοντες» ήθελαν να προχωρήσουν σε μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο επειδή η πρόοδος στην μείωση του πληθωρισμού ήταν αργή, «σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έκριναν ότι ήταν σκόπιμο ή αποδεκτό να διατηρηθεί» το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο υπάρχον 5% έως 5,25%, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα minutes.

Δισταγμοί

Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, θεώρησαν ότι «διατηρώντας αμετάβλητο το εύρος στόχου σε αυτή τη συνάντηση θα τους έδινε περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την πρόοδο της οικονομίας προς τους στόχους της Επιτροπής για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα τιμών».

Υπογράμμισαν μάλιστα ότι μια σύντομη παύση θα έδινε στην επιτροπή χρόνο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των έως τώρα αυξήσεων: «Η οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από αυστηρότερους πιστωτικούς όρους, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιτοκίων, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που πιθανότατα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό, αν και η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη», αναφέρεται στα πρακτικά.

Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση για μη αύξηση ήρθε «λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική σωρευτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τις καθυστερήσεις με τις οποίες η πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό».

Οι διαφωνίες

Στα πρακτικά ωστόσο καταγράφεται και κάποια διαφωνία μεταξύ των μελών. Σύμφωνα με το υλικό προβολής που κυκλοφόρησε μετά τη συνεδρία 13-14 Ιουνίου, όλοι εκτός από δύο από τους 18 συμμετέχοντες περίμεναν ότι τουλάχιστον μία αύξηση θα ήταν κατάλληλη φέτος και 12 περίμεναν δύο ή περισσότερες.

«Οι συμμετέχοντες που τάσσονταν υπέρ της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης σημείωσαν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε πολύ σφιχτή, η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα και ότι υπήρχαν ελάχιστες σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2%», αναφέρουν τα πρακτικά.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που ευνοούσαν τη σύσφιγξη, υπήρχε η γενική αίσθηση ότι ο ρυθμός των αυξήσεων, που περιελάμβαναν τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες σε διαδοχικές συναντήσεις, θα μειωνόταν.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ως επί το πλείστον κολλήσει με την αφήγμα ότι δεν θέλουν να ενδώσουν γρήγορα στη μάχη με τον πληθωρισμό.

Τι μέλλει γενέσθαι

Το επόμενο «ραντεβού» της Fed είναι προγραμματισμένο για τις 25-26 Ιουλίου, με την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών να προβλέπει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες  βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της 13ης-14ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει «πολύ δρόμο μπροστά της» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους», είπε. «Παρ’ όλα αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει».

Επίσης, κατά τη διάρκεια του φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι έρχονται περισσότεροι περιορισμοί στη νομισματική πολιτική: «Αυτό που πραγματικά το οδηγεί… είναι μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας», τόνισε.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» με τις αυξήσεις των επιτοκίων, είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ  και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τον ρυθμό των μελλοντικών ενεργειών, «η επιτροπή πιστεύει ξεκάθαρα ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει» με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Hχηρό μήνυμα Λέιν (ΕΚΤ): Ξεχάστε τις μειώσεις των επιτοκίων για τα επόμενα 2 χρόνια

Χρειάζεται χρόνος

Κεντρική θέση στην τρέχουσα σκέψη της Fed είναι η πεποίθηση ότι οι 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, έγιναν τόσο γρήγορα , που οι επιπτώσεις τους δεν έχουν προλάβει να φανούν στην οικονομία. Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν η πολιτική πληροί το «αρκετά περιοριστικό» πρότυπο για να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της Fed.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν τελικά τις ΗΠΑ σε τουλάχιστον μια ρηχή ύφεση.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να υπάρξει ύφεση», είπε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι δεν είναι «η πιο πιθανή περίπτωση, αλλά είναι σίγουρα πιθανή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή