Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα στοιχεία από την οικονομία της Ευρωζώνης να συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά, την ώρα που αξιολογούνται και τα πρώτα στοιχεία από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Πράσινα ομόλογα: Πόλος έλξης δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,7%, με τον κλάδο των ασφαλειών να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,03% στις 7.442 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 15.937 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,80% στις 7.310 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Ams-Osram, η γερμανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φώτων, σημείωσε πτώση 10,2%, καθώς το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Awp ανέφερε ότι ενδεχομένως να επηρεαστεί από τους νέους κινεζικούς περιορισμών στις εξαγωγές μετάλλων.

Από την άλλη, άνοδο 3,7% σημείωσε η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων Evotec, η οποία σημείωσε άνοδο 3,7% μετά την εξασφάλιση σύμβασης ύψους 74 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο PMI

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του δείκτη PMI για την ευρωζώνη έδειξαν ότι η παραγωγή των επιχειρήσεων συρρικνώθηκε τον Ιούνιο. Ο δείκτης PMI Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών Ευρωζώνης της HCOB διαμορφώθηκε στο 52, υποχωρώντας από το 55,1 που είχε καταγραφεί τον Μάιο, ενώ ήταν χαμηλότερος από την εκτίμηση του 52,4.

Η S&P Global δήλωσε ότι η οικονομία “ακινητοποιήθηκε”, καθώς η στήριξη από την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε, παρά τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η έρευνα έκανε λόγο για αδύναμη ζήτηση και για “ιδιαίτερα απότομη πτώση των νέων παραγγελιών στους κατασκευαστές”.

Τα στοιχεία ήρθαν μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών μεγεθών για τη μεταποιητική δραστηριότητα, με τις έρευνες να δείχνουν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής να έχει συρρικνωθεί.

Επίσης, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,9% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) διολίσθησε κατά 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 1,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Το επιχειρηματικό κλίμα

Αρνητικά επέδρασαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μελλοντικό επιχειρηματικό κλίμα μεταξύ των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκε απότομα τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου ifo. Ενώ η βαθμολογία που αξιολογεί την τρέχουσα κατάστασή τους αυξήθηκε στις 37,5 μονάδες από 28,4 μονάδες, οι προσδοκίες μειώθηκαν στις μείον 56,9 μονάδες από μείον 10,3 μονάδες.

Η πέμπτη συνεχόμενη πτώση οδηγεί τις προσδοκίες στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι προμηθευτές αυτοκινήτων δήλωσαν ότι η τρέχουσα κατάστασή τους καθώς και οι μελλοντικές προσδοκίες τους ήταν χειρότερες, καθώς παλεύουν με την έλλειψη ζήτησης από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές