Για πρώτη φορά, εταιρείες και κυβερνήσεις συγκεντρώνουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στις αγορές χρέους για φιλικά προς το περιβάλλον έργα από ό,τι για τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, σχεδόν 350 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις πράσινων ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με λιγότερο από 235 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης που σχετίζεται με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Η αναλογία πέρυσι ήταν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια για «πράσινα» assets έναντι 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ορυκτά καύσιμα.
Από την άποψη του κλίματος, ωστόσο, «είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι καλά νέα», δήλωσε η April Merleaux, επικεφαλής ερευνών στο περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό Rainforest Action Network.

Συμφωνία-ορόσημο κατά του greenwashing στα ομόλογα

Προβληματισμός

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι μεγάλο μέρος των πράσινων ομολόγων προέρχεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις, μια χούφτα επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και σχετικά λίγες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα κεφάλαια και τι σημαίνει αυτό για την ενεργειακή μετάβαση: «Η διαφάνεια εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε αυτήν την αγορά», είπε.

Κομισιόν: Μέτρα κατά του greenwashing προωθεί η ΕΕ

Χαρακτηριστικά παράδειγμα είναι η περίπτωση της RWE: η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο ευρώ φέτος πουλώντας πράσινα ομόλογα, τονίζοντας ότι τα έσοδα προορίζονται για έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Ωστόσο, η RWE είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη και σημαντικός παραγωγός άνθρακα, είπε η Merleaux. «Η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται αναμφισβήτητα περισσότερη χρηματοδότηση, αλλά δεν είμαι πεπεισμένη ότι η χρηματοδότηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να διατίθεται σε εταιρείες που παράλληλα ανοίγουν νέα ανθρακωρυχεία», πρόσθεσε.

Σημαντικές αλλαγές

Ωστόσο, οι αγορές χρέους είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι ήταν, για παράδειγμα, το 2020 όταν εμφανίστηκε η πανδημία Covid-19. Αυτό μπορεί να δώσει μια εξήγηση γιατί τα πράσινα ομόλογα ξεπερνούν τα πιο βρόμικα αδέρφια τους τελευταία.

Το ποσό της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων εκείνο το έτος ήταν υπερτριπλάσιο από αυτό που συγκέντρωσαν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις από πράσινα ομόλογα και δάνεια. Τώρα, οι περισσότερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν άφθονα μετρητά και κερδίζουν από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η ταμειακή ροή που δημιουργείται (και αναμένεται να συνεχιστεί) από τα διυλιστήρια πετρελαίου ήταν τόσο ισχυρή που οι εταιρείες πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να έχουν πρόσβαση σε αγορές σταθερού εισοδήματος για να υποστηρίξουν τα νέα project τους ή να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Jaimin Patel, ανώτερος πιστωτικός αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

Και φέρνει ως παράδειγμα εταιρείες όπως η Valero Energy Corp., η Marathon Petroleum Corp., η Phillips 66 και η HF Sinclair Corp., τονίζοντας ότι έχουν επαρκή μετρητά για να καλύψουν τις λήξεις των ομολόγων τους τουλάχιστον έως το 2025.

Πλεονάζοντα κεφάλαια

Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία διύλισης είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους για να αντλήσουν μερίσματα και να εξαγοράσουν μετοχές για να ενισχύσουν τις αποδόσεις των μετόχων, λέει ο Patel.

Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος επωφελείται από την αύξηση των πωλήσεων πράσινων ομολόγων, με την BNP Paribas SA, την Bank of America Corp. και την Credit Agricole SA να κερδίζουν όλες αμοιβές άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων από τις συμφωνίες το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, όσον αφορά τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων, η Wells Fargo & Co., η RBC Capital Markets και η JPMorgan Chase & Co. ήταν οι κορυφαίοι συντονιστές ομολόγων και δανείων για εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Συμφωνία κατά του greenwashing

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε σε μια κομβική συμφωνία που καθορίζει τα πρότυπα για την έκδοση πράσινων ομολόγων.

Το «European Green Bonds Standard» (EUGBS), με το οποίο μπορούν να επιλέξουν να συμμορφωθούν οι εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα, θα επιτρέψει κυρίως στους επενδυτές να προσανατολίσουν τις επενδύσεις τους με μεγαλύτερη σιγουριά προς πιο βιώσιμες τεχνολογίες και επιχειρήσεις. Θα δώσει επίσης σε κάθε εταιρεία περισσότερη βεβαιότητα ότι το ομόλογό της θα είναι κατάλληλο για επενδυτές που αναζητούν πράσινα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους. Το πρότυπο ευθυγραμμίζεται με την οριζόντια νομοθεσία ταξινόμησης που ορίζει ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές του ΕΚ, με επικεφαλής τον εισηγητή Paul Tang (S&D, NL) και τη σουηδική Προεδρία της ΕΕ. Θα επιτρέψει στους επενδυτές να προσδιορίσουν υψηλής ποιότητας πράσινα ομόλογα και εταιρείες, μειώνοντας έτσι το greenwashing, να διευκρινίσουν στους εκδότες ομολόγων ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να αναληφθούν με τα έσοδα του ομολόγου και να θέσει σε εφαρμογή μια σαφή διαδικασία αναφοράς σχετικά με τη χρήση των εσόδων από την πώληση ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green