Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα και οι αμερικανικές αγορές, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση που αύξησαν την ανησυχία των επενδυτών για την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,91% στις 33.975 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,94% στις 4.404 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,07% στις 13.644 μονάδες.

Οριοθετεί τη διόρθωση το ΧΑ

Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 497.000 τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας επεξεργασίας μισθοδοσιών ADP, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2022. Η αύξηση του Ιουνίου ήταν υπερδιπλάσια από την εκτίμηση συναίνεσης του Dow Jones για 220.000 νέες θέσεις εργασίας και πολύ καλύτερη από την προς τα κάτω αναθεωρημένη εκτίμηση των 267.000 θέσεων εργασίας που σημειώθηκαν τον Μάιο.

Τα στοιχεία της ADP, τα οποία είναι συχνά αναξιόπιστα και πιο ευμετάβλητα από άλλα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, έρχονται πριν από την επίσημη έκθεση μισθοδοσιών του Ιουνίου της Παρασκευής. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι προστέθηκαν 240.000 μη γεωργικές θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα δηλαδή από τις 339.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Μάιο, σύμφωνα με το Dow Jones.

Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί τώρα να περιμένουν έναν μεγαλύτερο αριθμό που θα οδηγήσει τη Fed να συνεχίσει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της αυτόν τον μήνα μετά από την παύση που έκανε τον Ιούνιο. Πλέον τιμολογούν σχεδόν 95% πιθανότητα αύξησης επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η JetBlue Airways υποχωρεί περισσότερο από 2% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη συνεργασία της στις βορειοανατολικές ΗΠΑ με την American Airlines για να επικεντρωθεί στην Spirit Airlines. Οι μετοχές της American Airlines κινούνται κατά 1% χαμηλότερα, ενώ η Spirit κερδίζει περισσότερο από 2%.

«Ο πρόεδρος της Fed Powell κατέστησε σαφές ότι είναι απολύτως δεσμευμένος να δει να επιτυγχάνεται ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό και έτσι, νομίζω ότι αυτό σημαίνει λίγο πολύ ότι είναι το πότε, όχι το αν, όσον αφορά τις πρόσθετες αυξήσεις αργότερα φέτος», δήλωσε ο Malcolm Ethridge της CIC Wealth στο CNBC.

Ανεργία και εμπορικό ισοζύγιο

Την ίδια ώρα, οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 248.000 την περασμένη εβδομάδα, αν και το σύνολο ήταν μόνο 3.000 υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones. Πάντως, υπήρξε αύξηση 12.000 από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν στα 1,72 εκατομμύρια, δείχνοντας μια ανθεκτική αγορά εργασίας παρά την εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αύξηση των επιτοκίων.

Επίσης, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών ανήλθε στα 69 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, συρρικνωμένο από το αναθεωρημένο ποσό των 74,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Απριλίου. Οι εξαγωγές τον Μάιο διαμορφώθηκαν στα 247,1 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 2,1 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 316,1 δισ. δολάρια τον Μάιο, μειωμένες κατά 7,5 δισ. δολάρια σε σχέση με τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street