Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε την Παρασκευή να επιτρέψει στους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής να αποφασίζουν πού θα εγκατασταθούν τα ηλιακά και αιολικά πάρκα, δίνοντάς τους παράλληλα μερίδιο στα κέρδη, αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα του (PSOE) κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα.

Όπως σημειώνει το Reuters, πολλά σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στη χώρα καθυστερούν λόγω διαμαρτυριών από τους κατοίκους που ζουν κοντά, καθιστώντας το ένα από τα καυτά ζητήματα των εκλογών.

Ισπανία: Εκλογές εν μέσω «ευρω-προεδρίας»

«Θα ψηφίσουμε νόμο που θα εμπλέκει τους κατοίκους της περιοχής στην επιλογή της τοποθεσίας των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν άμεσα στη συνιδιοκτησία έως και 10% των κερδών που παράγουν», δήλωσε ο Σάντσεθ σε εκδήλωση του PSOE στη Μαδρίτη, στην οποία περιέγραψε το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Τι λέει το Λαϊκό Κόμμα

Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε στο δικό του μανιφέστο που παρουσιάστηκε την Τρίτη ότι θα εισάγει τέλος στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να πληρώσει το διοικητικό κόστος που συνδέεται με αυτά.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι δήμαρχοι 70 πόλεων της νότιας περιφέρειας της Ανδαλουσίας υπέγραψαν επιστολή με την οποία προέτρεπαν την περιφερειακή κυβέρνηση να αυξήσει τη διαφάνεια και να βελτιώσει τον σχεδιασμό σε τέτοια έργα, λέγοντας ότι ο πολλαπλασιασμός των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών αλλοιώνει το αγροτικό τοπίο.

Οι δημοσκοπήσεις

Ο Σάντσεθ βρίσκεται πίσω από τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο του ΡΡ στις δημοσκοπήσεις ενόψει της ψηφοφορίας της 23ης Ιουλίου. Ο Φέιχο δήλωσε σε εκδήλωση στη Σεβίλλη την Παρασκευή ότι θα επικεντρώσει τις επενδύσεις στις υποδομές νερού, καθώς οι αγρότες και άλλες βιομηχανίες ζητούν απεγνωσμένα άρδευση εν μέσω ελλείψεων που προκαλούνται από παρατεταμένη ξηρασία.

Δήλωσε επίσης ότι θα επιδιώξει να βελτιώσει τη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ελαστικοποίησης των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης και της δημιουργίας ενός συστήματος για να μπορούν να λαμβάνουν γονική άδεια. Το Λαϊκό Κόμμα θα επικεντρωθεί στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων που αναζητούν εργασία ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είπε.

Οι Σοσιαλιστές θα βελτιώσουν επίσης τη γονική άδεια, επεκτείνοντάς την στις 20 εβδομάδες από τις 16 εβδομάδες που είναι σήμερα, δήλωσε ο Σάντσεθ. Θα εισαγάγουν μέτρα για την ενθάρρυνση της καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέσω υβριδικών ωρών εργασίας, είπε.

«Οι Ισπανοί εργάζονται για να ζουν και δεν ζουν για να εργάζονται», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green