Την παράσταση «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Αγγελικής Γκιργκινούδη παρουσίασε ο Δραματικός Όμιλος Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών το Σάββατο και την Κυριακή 1-2 Ιουλίου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το καστ αποτελούνταν από τους μαθητές: Μαργαρίτα Χούτα, Απολλωνία Μητροπάπα (Τάξη ’22), Μάρσα Νομικού, Δάφνη Παπαπολίτη, Νικολή Σωτηριάδη, Ινώ Τέγου-Γεωργακοπούλου, Κάτια Τριανταφύλλου και Δανάη Τσαντήλα, που έπαιξαν εξαιρετικά σε αυτό το έργο και ανέδειξαν τα δεινά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο π. Γρηγόρης Σταμκόπουλος, που διοργάνωσε τις παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη με την πρεσβυτέρα Χρυσούλα Κουρκούντη, το έργο αφηγείται τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον τραυματικό διωγμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και η μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο να αναφέρει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής «μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή αλλού στη διασπορά για να επιβιώσουν». «Αυτοί οι άνθρωποι που έφυγαν από ορφανές, κυριολεκτικά κατεστραμμένες οικογένειες, συντετριμμένες οικονομικά, ψυχολογικά, βρήκαν τη δύναμη στην ψυχή να μετατρέψουν αυτή την ατυχία σε δημιουργικότητα και πολιτισμό», είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, καθηγητής Κώστας Συνολάκης, αναφερόμενος στην ιστορία του σχολείου είπε ότι ιδρύθηκε το 1925 με το όραμα του Εμμανουήλ Μπενάκη και του Ελευθερίου Βενιζέλου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή για ένα σχολείο που θα αξιοποιεί τις αμερικανικές εκπαιδευτικές ιδέες στην Ελλάδα και όντως το Κολλέγιο Αθηνών δεν θα υπήρχε αν δεν γινόταν η Καταστροφή. Επισήμανε ότι από τις στάχτες προέκυψαν πολλά και η ασημική επένδυση περιελάμβανε την ίδρυση του Κολλεγίου Αθηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus