Tεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένει η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας παράλληλα την ενεργειακή μετάβαση, όπως δείχνει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να εγκρίνουν ευρέως τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού και να υποστηρίζουν την ισχυρότερη αμυντική συνεργασία της ΕΕ και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες.

Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει μια σημαντική ανησυχία, οι αντιλήψεις για την οικονομική κατάσταση και οι οικονομικές προσδοκίες βελτιώνονται. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι το NextGenerationEU, το σχέδιο ανάκαμψης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, μπορεί να είναι αποτελεσματικό για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις. Η στήριξη για το ευρώ παραμένει υψηλή.

Επτά στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους

Ευρεία υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση

Ειδικότερα, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια (85%) και ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μας κάνει λιγότερο εξαρτημένους από τους παραγωγούς ενέργειας εκτός ΕΕ (82%). Επιπλέον, το 80% πιστεύει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να έχουν καλύτερη τιμή.
Επιπλέον, το 81% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια και το 82% λέει ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό.

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

Το 77% συμφωνεί ότι η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει συνεργασίες με χώρες εκτός ΕΕ για να επενδύσει σε βιώσιμες υποδομές και να συνδέσει ανθρώπους και χώρες σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, το 69% πιστεύει ότι η ΕΕ διαθέτει επαρκή ισχύ και εργαλεία για να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες υποψήφιες χώρες από τον χειμώνα 2022-2023. Το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης παρατηρείται στην Αλβανία (77%, +6), ακολουθούμενη από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (57%, +7), το Μαυροβούνιο (54%, +7), τη Βόρεια Μακεδονία (48%, +1), τη Μολδαβία (44%, +2), Türkiye (41%, +12) και Σερβία (32%, +2).
Βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον

Οι οικονομικές αντιλήψεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει τώρα ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι καλή (+5 π.μ. από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο), υπερκαλύπτοντας ελαφρώς τον αριθμό που πιστεύει ότι είναι κακή (44%, -7 π.μ.). Το 40% περιγράφει την οικονομική κατάσταση στη χώρα του ως καλή (+5 π.μ.) και το 58% ως κακή (-8 ποσοστιαίες μονάδες).

Το 55% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, NextGenerationEU , μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των τρεχουσών οικονομικών προκλήσεων.

Στη ζώνη του ευρώ, η υποστήριξη για το ενιαίο νόμισμα παραμένει πολύ υψηλή (78% έναντι 17%), ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερη για την ΕΕ συνολικά (71% έναντι 23%).

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ανησυχία, αλλά λιγότερο από ό,τι στην αρχή του έτους

Το 27% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η « αύξηση τιμών/πληθωρισμός/κόστος διαβίωσης » είναι ένα από τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή (-5 π.μ. από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο). Η διεθνής κατάσταση έρχεται δεύτερη με 25% (-3 π.μ.), ακολουθούμενη από τη μετανάστευση (24%, +7 π.μ.) και το « περιβάλλον και κλιματική αλλαγή » (22%, +2 π.μ.).

Ο ενεργειακός εφοδιασμός (16%, -10 π.μ.) παρουσίασε απότομη μείωση , πέφτοντας από την τρίτη θέση στην έκτη.

Όταν ρωτήθηκαν για τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους , το 45% εντόπισε « αύξηση τιμών/πληθωρισμό/κόστος ζωής » (-8 π.μ.), αρκετά υψηλότερα από την οικονομική κατάσταση (18%, +1 π.μ.), το «περιβάλλον και το κλίμα αλλαγή» (16%, +2 π.μ.), μετανάστευση (14%, +5 π.μ.) και υγεία (14%, χωρίς αλλαγή). Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν μειωθεί κατακόρυφα (12%, -7 π.μ.), υποχωρώντας από τη δεύτερη στην πέμπτη θέση.

Ισχυρή υποστήριξη για την απάντηση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η έγκριση για τις ενέργειες που λαμβάνονται ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει πολύ υψηλή.

Το 88% των πολιτών της ΕΕ είναι υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής υποστήριξης στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πόλεμο και το 86% είναι υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ των ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο. Το 75% εγκρίνει τη χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία και το 72% υποστηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις σε ρωσική κυβέρνηση, εταιρείες και ιδιώτες.

Επιπλέον, το 66% συμφωνεί με την απαγόρευση εκπομπών σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Sputnik και το Russia Today, στην ΕΕ και το 64% υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Το 64% συμφωνεί επίσης με την παραχώρηση της ΕΕ ως υποψήφιας χώρας ως δυνητικού μέλους της ΕΕ στην Ουκρανία.

Συνολικά, το 56% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με την απάντηση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το 54% είναι ικανοποιημένο με την απάντηση της εθνικής τους κυβέρνησης.

Υπέρ μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής άμυνας

Σε αυτό το πλαίσιο, το 77% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας . Το 80% πιστεύει ότι η συνεργασία σε θέματα άμυνας σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να αυξηθεί, το 77% πιστεύει ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονιστεί καλύτερα, το 69% θα ήθελε η ΕΕ να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό και το 66% λέει ότι περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν για την άμυνα στην ΕΕ.

Η γενική αντίληψη για την ΕΕ παραμένει σταθερή

Οι περισσότεροι γενικοί δείκτες παραμένουν σταθεροί. Συγκεκριμένα, το 47% του πληθυσμού της ΕΕ τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ ενώ το 32% τείνει να εμπιστεύεται τις εθνικές κυβερνήσεις. Το 45% τείνει να μην εμπιστεύεται την ΕΕ.

Το 45% των πολιτών της ΕΕ έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ , το 18% αρνητική εικόνα και το 37% ουδέτερη εικόνα. Σε όλα τα κράτη μέλη, οι θετικές αντιλήψεις υπερτερούν των αρνητικών.

Το 63% των ερωτηθέντων στην ΕΕ δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ και το 34% ότι είναι απαισιόδοξοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green