Ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά και των προβλημάτων που απασχολούν συνολικά τον κλάδο θεωρούν παράγοντες της ακτοπλοΐας την αυριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως λένε μιλώντας στον ot.gr, ο κλάδος επιβαρύνεται με τεράστια λειτουργικά έξοδα που περιορίζουν τα περιθώρια δράσης τους και παράλληλα επιβαρύνουν υπέρογκα τους ισολογισμούς τους.

Προς κυβερνητική παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ευρεία σύσκεψη για τις τιμές

Τροχοπέδη, προσθέτουν, αποτελούν τα αυξημένα μισθολογικά κόστη (+8%), οι ανατιμήσεις στα κόστη επισκευής και ανταλλακτικών (+18%) και τα αυξημένα ασφάλιστρα (+29%) αλλά και η άνοδος των επιτοκίων που εμποδίζουν μια μείωση της τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην παρούσα φάση. Μάλιστα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες όπως π.χ. η ΑΝΕΚ να βρίσκονται σήμερα με την πλάτη στον τοίχο.

Τα καύσιμα

Όσον αφορά στα ναυτιλιακά καύσιμα, οι ακτοπλόοι υποστηρίζουν πως επιβαρύνθηκαν με 100 δολ. τον τόνο μετά την απόφαση της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) να αλλάξει τη βάση υπολογισμού της τιμής τους, λαμβάνοντας υπόψη της τις τιμές του Ρότερνταμ, αντί της Μεσογείου, με συνέπεια η πραγματική μείωση του κόστους καυσίμων να είναι μικρότερη.

Τονίζουν ότι οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν έχουν αυξηθεί από πέρυσι στις αρχές Ιουλίου, όταν ανατιμήθηκαν για τελευταία φορά μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων.

Σπεύδουν δε να υπογραμμίσουν πως υπάρχει μελέτη της διαδικτυακής πλατφόρμας Vivanoda που συγκρίνει τις τιμές για ακτοπλοϊκά, οδικά, σιδηροδρομικά και αεροπορικά εισιτήρια, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών με αξιόλογο αριθμό νησιών στη Μεσόγειο.

Οι ακτοπλόοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να βάλουν στο τραπέζι και την ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανανέωση του στόλου τους ενόψει και των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών. Υπολογίζεται ότι μόνο για την ανανέωση των υφιστάμενων πλοίων ηλικίας άνω των 25 ετών μέχρι το 2030 θα απαιτηθούν επενδύσεις περίπου 2,5-3 δισ. ευρώ.

Ζητούνται εξηγήσεις

Την σύσκεψη προανήγγειλε με δηλώσεις του υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σημειώνοντας ότι πραγματοποιείται με στόχο «να εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις ακτοπλοϊκές τιμές και τα εισιτήρια».

«Προφανώς, εκεί βλέπουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που καταγράφονται κάποιες σημαντικές αυξήσεις. Εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει. Πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά, γιατί υπάρχουν αυξήσεις», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακτοπλοΐα
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά