Η ταϊβανέζικη Foxconn ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κοινοπραξία κατασκευής ημιαγωγών, αξίας 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον ινδικό όμιλο Vedanta.

Η Foxconn, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών για λογαριασμό τρίτων στον κόσμο, και η Vedanta υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών και οθονών στο κρατίδιο Γκουτζαράτ.

Η Ολλανδία στον δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ

Όπως σημειώνει το Reuters, το συγκεκριμένο κρατίδιο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και η σημερινή είδηση αποτελεί και ένα πλήγμα στα προσωπικά του, πολιτικά, σχέδια

«Η Foxconn αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει στην κοινοπραξία με τη Vedanta», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Foxconn, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι. Η Foxconn δήλωσε ότι συνεργάστηκε με τη Vedanta για περισσότερο από ένα χρόνο για να «κάνει πραγματικότητα μια σπουδαία ιδέα», αλλά αποφάσισαν αμοιβαία να τερματίσουν την κοινοπραξία και θα αφαιρέσει το όνομά της από αυτό που πλέον θα είναι μια εταιρική οντότητα πλήρως ελεγχόμενη από τη Vedanta.

Ο Ινδός πρωθυπουργός έχει καταστήσει την παραγωγή μικροτσίπ κορυφαία προτεραιότητα στην οικονομική στρατηγική της χώρας, επιδιώκοντας μια «νέα εποχή» στην κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών και η κίνηση της Foxconn αποτελεί πλήγμα στις φιλοδοξίες του να προσελκύσει ξένους επενδυτές να κατασκευάσουν ημιαγωγούς για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η Foxconn έγινε ευρέως γνωστή από την εμπλοκή της στην συναρμολόγηση των συσκευών iPhone και άλλων προϊόντων της Apple, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί στα τσιπ για να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της.

Τα εμπόδια

Προγενέστερο δημοσίευμα του Reuters αποκάλυπτε ότι το σχέδιο Vedanta-Foxconn προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, καθώς οι συνομιλίες τους για τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής τσιπ STMicroelectronics ως εταίρου ήταν αδιέξοδες.

Η κοινοπραξία Vedanta-Foxconn χρειαζόταν την STMicro μόνο για την παραχώρηση τεχνολογίας, αλλά η ινδική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι ήθελε η ευρωπαϊκή εταιρεία να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή αποκτώντας μερίδιο στην κοινοπραξία.

Η STMicro δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο και οι συνομιλίες παρέμειναν σε εκκρεμότητα, είχε δηλώσει προηγουμένως μια πηγή στο Reuters.

Το ευρύτερο ινδικό σχέδιο

Η Ινδία, η οποία αναμένει ότι η εγχώρια αγορά ημιαγωγών θα αξίζει 63 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, έλαβε πέρυσι τρεις αιτήσεις για τη δημιουργία εργοστασίων στο πλαίσιο ενός προγράμματος κινήτρων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτές ήταν από την κοινοπραξία Vedanta-Foxconn, την παγκόσμια κοινοπραξία ISMC με την Tower Semiconductor ως τεχνολογικό εταίρο και από την IGSS Ventures με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Το σχέδιο της ISMC ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σταμάτησε λόγω της εξαγοράς της Tower από την Intel, ενώ το σχέδιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την IGSS σταμάτησε επίσης, καθώς η εταιρεία ήθελε να υποβάλει εκ νέου την αίτησή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.