Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, παρά τον αντίκτυπο των απεργιών και της επιπλέον τραπεζικής αργίας για τον εορτασμό της στέψης του βασιλιά Καρόλου, γεγονός που την έθεσε σε τροχιά αποφυγής της πτώσης για το δεύτερο τρίμηνο συνολικά.

Η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), μετά από αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Μια έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων είχε υποδείξει συρρίκνωση 0,3%.

Όλοι οι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν τον Μάιο, με εξαίρεση τις υπηρεσίες, οι οποίες δεν παρουσίασαν αύξηση. Η λίρα σημείωσε μικρή άνοδο έναντι του δολαρίου λόγω των στοιχεία αυτών.

Στερλίνα: Σε υψηλό 15 μηνών μετά τα στοιχεία για τις αυξήσεις στους μισθούς

Η μεγάλη εικόνα

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δήλωσαν ότι η μεγάλη εικόνα μιας υποτονικής οικονομίας παραμένει, αν και με επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που συνεπάγονται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας από την πανδημία και έπειτα έχει μείνει πίσω από τις περισσότερες ομοειδείς προηγμένες οικονομίες, με μόνο την πληγείσα από την ύφεση Γερμανία να τα έχει  πάει το ίδιο άσχημα από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

“Αυτά τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι απίθανο να αποτρέψουν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τον Αύγουστο”, δήλωσε ο Suren Thiru, διευθυντής οικονομικών στο λογιστικό γραφείο ICAEW.

“Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης χρονικής υστέρησης μεταξύ των αυξήσεων των επιτοκίων και των επιπτώσεών τους στην πραγματική οικονομία, η περαιτέρω σύσφιξη ενέχει τον κίνδυνο να βλάψει τις προοπτικές ανάπτυξής μας με την υπέρμετρη διόρθωση των σφαλμάτων του παρελθόντος”.

Ο υψηλός πληθωρισμός

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να εμποδίζει την οικονομία και ζήτησε υπομονή για τη μείωσή του.
“Το σχέδιό μας θα λειτουργήσει, αλλά πρέπει να το τηρήσουμε”, δήλωσε.

Ορισμένες εταιρείες στον τομέα των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής δήλωσαν ότι επωφελήθηκαν από την επιπλέον τραπεζική αργία, καθώς και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, ανέφερε το ONS.

Υπήρχαν όμως ενδείξεις ότι οι απεργίες στους τομείς της υγείας, των σιδηροδρόμων και της εκπαίδευσης είχαν παρασύρει την παραγωγή.

Το ONS σημείωσε ότι οτιδήποτε καλύτερο από μια πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά 0,1% για τον Ιούνιο θα έθετε την οικονομία σε τροχιά αποφυγής της συρρίκνωσης για το δεύτερο τρίμηνο συνολικά.

Η οικονομία της Βρετανίας παρουσιάζει συχνά κάποια ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, όταν η παραγωγή επιβαρύνεται προσωρινά από τις επιπλέον τραπεζικές αργίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας