Θέσπιση κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν εθελοντικά – και νωρίτερα – την ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα υιοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας προωθεί την κατάργηση της ανάρτησης στην «Εργάνη» μιας σειράς εντύπων, μεταξύ των οποίων και της προαναγγελίας των υπερωριών ως κίνητρο για τις μικρές επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Στόχος είναι η αποφυγή της γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι μέσω της ψηφιακής κάρτας το πραγματικό ωράριο των μισθωτών θα απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα «Εργάνη».

Παύση εργασιών, τηλεργασία και αλλαγές στο πρόγραμμα: Τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Τα πλεονεκτήματα

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα πρέπει να εφαρμοστεί παντού», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης. Κι αυτό γιατί αποτελεί «την ασπίδα» προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της ψηφιακής κάρτας ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι η καταγραφή των υπερωριών γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Αντιθέτως με το σύστημα της προαναγγελίας – που ισχύει σήμερα – το βάρος της δήλωσης έχει η επιχείρηση και ενδέχεται για διαφόρους λόγους να μην τηρηθεί αυτό το πρόγραμμα και μετά να υπάρχουν λάθη και διορθώσεις.

Ως εκ τούτου το υπουργείο τάσσεται υπέρ της απόφασης των επιχειρήσεων να επιλέξει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ώστε να καταγράφεται με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας όλων των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να πληρώνονται στο ακέραιο οι υπερωρίες τους.

Το νομοσχέδιο

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωτική. Αλλά η εφαρμογή της απαιτεί χρόνο και προσαρμογή των επιχειρηματικών κλάδων στην νέα πραγματικότητα.

Για το λόγο αυτό, στο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή εντός του θέρους, θα θεσπίζονται κίνητρα – κυρίως γραφειοκρατικού τύπου – για τις επιχειρήσεις που προχωρούν εθελοντικά στην εφαρμογή της κάρτας, πριν ακόμη έλθει η σειρά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Φορολογικές δηλώσεις: Άλμα 30% στοv μέσο φόρο δείχνουν τα εκκαθαριστικά
Tax |

Άλμα 30% στον μέσο φόρο δείχνουν τα εκκαθαριστικά

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Τι δείχνουν οι πρώτες φορολογικές δηλώσεις - Τα «ραβασάκια» που λαμβάνουν οι επαγγελματίες είναι «φωτιά και λάβρα» καθώς πάνω από τους μισούς πιάνονται στην παγίδα