Η απομακρυσμένη εργασία μπαίνει πλέον στο στόχαστρο πολλών επιχειρήσεων. Το προσωπικό της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής, JPMorgan Chase και άλλων μεγάλων παικτών της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, βλέπουν ότι οι εβδομάδες πενθήμερης εργασίας επέστρεψαν οριστικά, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του ο Economist. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επίσης κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά πολλοί εργαζόμενοι αντιδρούν. Η Google ζητά επιστροφή και απειλεί η παρουσία να συνδέεται με τις αξιολογήσεις απόδοσης, ειδικά για εργαζόμενους που αντιδρούν. Η Meta και η Lyft θέλουν το προσωπικό πίσω στα γραφεία τους, απαιτώντας παρουσία τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με πολλές εταιρείες να περιορίζουν την πρακτική, οι ημέρες αμοιβαίας συμφωνίας της εποχής της πανδημίας σχετικά με την εξ αποστάσεως εργασία φαίνεται να έχουν τελειώσει, αναφέρει το περιοδικό.

Τηλεργασία: 3+1 προβλήματα που απειλούν τους εργαζόμενους

Τα νέα δεδομένα

Τα νέα δεδομένα από μια παγκόσμια έρευνα δείχνουν πόσο έχει καταρρεύσει αυτή η συναίνεση που υπήρχε μέχρι τώρα, όπως αναφέρεται. Σε όλο τον κόσμο, τα σχέδια για εξ αποστάσεως εργασία από τους εργοδότες υπολείπονται των επιθυμιών των εργαζομένων, σύμφωνα με την WFH Research, ομάδα που περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Ινστιτούτο Ifo, τη γερμανική δεξαμενή σκέψης, που παρακολουθεί την εμπιστοσύνη των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 34 χώρες. Τα αφεντικά των επιχειρήσεων φοβούνται ότι η πλήρως απομακρυσμένη εργασία μειώνει την παραγωγικότητα.

Ωστόσο, όλη η πίεση από τα πάνω κλιμάκια προς τα κάτω έχει κάνει ελάχιστα για να μειώσει την όρεξη των εργαζομένων για εξ αποστάσεως εργασία, αναφέρεται. Οι εργαζόμενοι θέλουν να μπορούν να εργάζονται περισσότερες ημέρες από την άνεση του σαλονιού τους από ό,τι σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα της WFH. Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θέλουν δύο ημέρες εργασίας στο σπίτι, μια ολόκληρη μέρα περισσότερο από ό, τι παίρνουν. Στις αγγλόφωνες χώρες, που έχουν ήδη τα υψηλότερα επίπεδα εργασίας στο σπίτι, υπάρχει όρεξη για ακόμη περισσότερα. Και η τάση εξαπλώνεται σε μέρη όπου η εξ αποστάσεως εργασία ήταν λιγότερο συχνή αναφέρει ο Economist.

Η επιθυμία

Η συνεχής επιθυμία για πιο απομακρυσμένη εργασία δεν προκαλεί έκπληξη. Ο χρόνος που εξοικονομείται χωρίς να χρειάζεται να δώσει κανείς μάχη στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τους συμφορημένους δρόμους επιτρέπει καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Κατά μέσο όρο, εξοικονομούνται 72 λεπτά κάθε μέρα όταν εργάζεται εξ αποστάσεως, τα οποία αθροίζονται σε δύο εβδομάδες σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας του Nicholas Bloom από το Stanford, ο οποίος βοηθά στη λειτουργία του WFH Research και των συνεργατών του. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται περισσότερο αφοσιωμένοι όταν εργάζονται εξ αποστάσεως, σύμφωνα με περσινή δημοσκόπηση της Gallup. Κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργαζόμενοι υπολογίζουν όλα αυτές τις πρακτικές ως αύξηση των μισθών τους κατά 8%, υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι θα δέχονταν περικοπή μισθών για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

Μέχρι πρόσφατα, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν να προσελκύσουν εργαζομένους κατά τη διάρκεια της αύξησης προσλήψεων μετά την πανδημία, οι απαιτήσεις των εργαζομένων και τα σχέδια των εργοδοτών φαινόταν να συγκλίνουν στην Αμερική, την αγορά που μελετήθηκε καλύτερα. Αυτή η σύγκλιση υποχωρεί (βλ. διάγραμμα 2). Ταυτόχρονα, η πανδημία έχει παγιώσει τα πρότυπα εργασίας από το σπίτι. Αυτή τη στιγμή, το ένα τρίτο των εργαζομένων που ερωτήθηκαν από την WFH Research έχουν υβριδική ή πλήρως απομακρυσμένη ρύθμιση εργασίας. Αυτές οι πρακτικές δεν θα είναι εύκολο να χαλαρώσουν, σημειώνεται.

Το «πάγωμα» της αγοράς

Δεν είναι τυχαίο ότι η καταστολή της εξ αποστάσεως εργασίας συμβαίνει καθώς η αγορά εργασίας αρχίζει να παγώνει. Οι βαθύτερες περικοπές θέσεων εργασίας στη Γουόλ Στριτ και τη Σίλικον Βάλεϊ έχουν επιστρέψει περισσότερη εξουσία στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ακόμη και στον τομέα της τεχνολογίας και των οικονομικών, ορισμένοι εργαζόμενοι υποστηρίζουν τις θέσεις τους.

Άλλες εταιρείες προσαρμόζονται αθόρυβα με την εποχή, ίσως αναγνωρίζοντας ότι μια πιο ευέλικτη προσέγγιση είναι αναπόφευκτη. Η HSBC, η βρετανική τράπεζα, σχεδιάζει να μετεγκατασταθεί από τον 45όροφο πύργο της στο Canary Wharf σε μικρότερο χώρο στο City του Λονδίνου. Η Deloitte και η KPMG, δύο κολοσσοί επαγγελματικών υπηρεσιών, σχεδιάζουν να μειώσουν το αποτύπωμα του γραφείου τους προς όφελος της πιο απομακρυσμένης εργασίας. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών της μάχης εργασίας από το σπίτι μπορεί ακόμη να μειωθεί. Το ερώτημα είναι αν θα παραχωρήσουν τα πιο πολλά τα αφεντικά ή οι εργαζόμενοι, καταλήγει ο Economist.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax