Η εκτόξευση της εξ αποστάσεως εργασίας τα τελευταία χρόνια μπορεί να συνοδεύεται από σωματική καταπόνηση.

Τρία χρόνια αφότου η COVID-19 προκάλεσε μαζική έξοδο από τα γραφεία, περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούσαν να εργάζονται από το σπίτι τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Κέντρου Pew.

Η στροφή προς την τηλεργασία άλλαξε τη ζωή για πολλούς εργαζόμενους, όπως εκείνων που έχουν αναπηρίες ή φροντίζουν μέλη της οικογένειας. Μπορεί οι έρευνες να δείχνουν ότι οι Αμερικανοί στο σύνολό τους αγαπούν να εργάζονται από το σπίτι, αλλά αυτό έχει τα αρνητικά του. Η απομακρυσμένη εργασία έχει συνδεθεί με λιγότερο ύπνο, προβλήματα χαλάρωσης και προβλήματα ψυχικής υγείας. Και επίσης θέτει σε κίνδυνο τη σωματική υγεία.

Η πρακτική άσκηση… μεταμορφώνεται – Ποιες εταιρίες αλλάζουν και δίνουν ευκαιρίες [πίνακας]

Θρομβώσεις και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Όσον αφορά το φυσικό κόστος της απομακρυσμένης εργασίας, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν περισσότερο για την έλλειψη κινητικότητας των τηλεργαζομένων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κόσμος παλεύει με κρίση σωματικής αδράνειας εδώ και χρόνια. Το 2008, περίπου το 31% των ατόμων 15 ετών και άνω ήταν «ανεπαρκώς σωματικά δραστήριοι», σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Και αυτή η κρίση φαίνεται να επιδεινώθηκε από τα lockdown που σχετίζονται με την COVID και ενδεχομένως να επιδεινώθηκε από την απομακρυσμένη εργασία.

Ο μέσος τηλεργαζόμενος κάνει μόλις 16 βήματα από το κρεβάτι του στο γραφείο του, σύμφωνα με μια έρευνα του 2022 από την Upright, μια εφαρμογή που προάγει την καλή υγεία της πλάτης. Πολλές μελέτες επίσης δείχνουν ότι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι είναι σωματικά λιγότερο δραστήριοι από τους συναδέλφους τους που πηγαίνουν γραφείο.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 54% των απομακρυσμένων και υβριδικά εργαζομένων πιστεύει ότι η μετακίνησή τους κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας έχει συρρικνωθεί κατά 50% ή περισσότερο τον περασμένο χρόνο.

6,4 ώρες σε μια καρέκλα

Μια ανάλυση του 2021 από το Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ διαπίστωσε ότι μεταξύ 2007 και 2016 ο μέσος χρόνος που περνούσε ο Αμερικανός ενήλικας καθήμενος αυξήθηκε από 5,5 σε 6,4 ώρες την ημέρα. Μέχρι τον Απρίλιο του 2020, το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ κάθονταν περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

Μια ανησυχία που σχετίζεται με έναν κυρίως καθιστικό τρόπο ζωής είναι οι θρόμβοι αίματος. Το να κάθεται κάποιος για πολύ ώρα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για ανάπτυξη θρόμβων αίματος που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή ή απόφραξη ροής αίματος. Μια πνευμονική εμβολή μπορεί με τη σειρά της να σταματήσει την είσοδο οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος, καταστρέφοντας όργανα και πολύ γρήγορα να απειλήσει την ίδια τη ζωή.

Οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία κινδυνεύει να αναπτύξει θρόμβο αίματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τέτοιες πιθανότητες.

Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν διαταραχές πήξης διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβο αίματος λόγω αδράνειας, σύμφωνα με το CDC. Μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία ή εγκυμοσύνη, καρκίνος και ορισμένοι τύποι θεραπειών για τον καρκίνο μπορεί επίσης να είναι παράγοντες κινδύνου.

Για την αποφυγή θρόμβων αίματος, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ενθαρρύνουν τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους να παραμείνουν ενυδατωμένοι και να σηκώνονται από τα γραφεία τους και να μετακινούνται κάθε δύο έως τρεις ώρες. Είναι το ίδιο σκεπτικό που επιβάτες αεροσκαφών πρέπει να κινούνται κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και να πίνουν νερό.

Όχι μόνο η μείωση της κινητικότητας μπορεί να οδηγήσει σε πιο άμεσους κινδύνους όπως θρόμβους αίματος, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Η σωματική δραστηριότητα έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας των οστών και του μυοσκελετικού συστήματος και τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας, σύμφωνα με το CDC.

Περίπου 3,2 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο είναι αποτέλεσμα σωματικής αδράνειας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να επιδεινώσει την όραση, και να προκαλέσει ημικρανίες

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους από απόσταση ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν αύξηση της κούρασης των ματιών κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με τον επιπλέον αριθμό ωρών που περνούν οι εργαζόμενοι μπροστά σε οθόνες σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που πηγαίνουν γραφείο. Μια έρευνα από το All About Vision διαπίστωσε ότι ένα άτομο που εργάζεται από το σπίτι ξοδεύει κατά μέσο όρο 13 ώρες την ημέρα κοιτάζοντας μια οθόνη, είτε πρόκειται για φορητό υπολογιστή, τηλέφωνο ή τηλεόραση – πάνω από δύο ώρες περισσότερες από ό,τι ξοδεύει ο μέσος εργαζόμενος στο χώρο του γραφείου.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 68% των απομακρυσμένων εργαζομένων ανέφεραν νέα προβλήματα στα μάτια ή στην όραση από τότε που άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι.

Επίσης, άτομα που κοιτάζουν τις οθόνες για μεγάλες χρονικές περιόδους είναι λιγότερο πιθανό να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα το ίδιο συχνά σε σύγκριση με άτομα που δεν προσκολλώνται σε μια οθόνη. Αυτή η συνήθεια μπορεί να συμβάλει σε ξηροφθαλμία, η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα.

Επίσης η καταπόνηση των ματιών και οι αλλαγές στην ποιότητα όρασης που επιταχύνονται λόγω της προσήλωσης στις οθόνες προκαλούν πολλά και δυσάρεστα μειονεκτήματα. Άλλες επώδυνες παρενέργειες που σχετίζονται με παρατεταμένη θέαση σε οθόνες είναι η διπλωπία, η θολή όραση και ο πόνος στον αυχένα.

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να διευκολύνει την απόκτηση – ή την απόλαυση – κακών συνηθειών

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να διευκολύνει ορισμένους ανθρώπους να τρώνε συνεχώς σνακ όλη την ημέρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.

Μπορεί επίσης να διευκολύνει ορισμένους ανθρώπους να επιδίδονται σε συνήθειες όπως το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Για τα άτομα που εργάζονται στο γραφείο, οι ευκαιρίες για κάπνισμα είναι περιορισμένες και οι μετακινήσεις συχνά εμποδίζουν τους ανθρώπους να πίνουν μετά τη δουλειά όταν τελειώνει η εργάσιμη ημέρα.

Ένας στους πέντε εργαζόμενους στις ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι είχε κάνει χρήση αλκοόλ, μαριχουάνας ή άλλου ψυχαγωγικού ναρκωτικού ενώ εργαζόταν εξ αποστάσεως το 2021, σύμφωνα με μια εθνική έρευνα εκείνης της χρονιάς από το κέντρο θεραπείας ψυχικής υγείας στην Αριζόνα Sierra Tuscon.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive