Η εξ αποστάσεως εργασία κινδυνεύει να εξαφανίσει 800 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των κτιρίων γραφείων στις μεγάλες πόλεις, υπογραμμίζοντας τις πιθανές απώλειες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες από τις αλλαγές στις τάσεις της απασχόλησης που απέφερε η περίοδος της πανδημίας και των lockdown

Η ώθηση που έδωσε η εμφάνιση της COVID-19 στην υβριδική εργασία μείωσε την ανάγκη για χώρους γραφείων με τα ποσοστά κενών χώρων να αυξάνονται, σύμφωνα με το McKinsey Global Institute και μια έκθεσή του που μοντελοποίησε τον αντίκτυπο στις αποτιμήσεις έως το 2030, σε εννέα πόλεις παγκοσμίως.

Η εκτίμηση για ζημίες αποτίμησης ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύει μια πτώση της τάξης του 26% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, με το πλήγμα να κινδυνεύει να βαθύνει έως και 42%, όπως εκτιμά η εταιρεία συμβούλων.

«Ο αντίκτυπος στην αξία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν η αύξηση των επιτοκίων επιδεινωθεί», κατά την McKinsey.

Ο δείκτης «θα μπορούσε να αυξηθεί εάν τα προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποφασίσουν να μειώσουν ταχύτερα την τιμή των ακινήτων που χρηματοδοτούν ή κατέχουν».

Το μοντέλο της McKinsey προσφέρει ένα παράθυρο για το πώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι δανειστές αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στον τόπο εργασίας των ανθρώπων στον απόηχο της πανδημίας.

Η στροφή επηρεάζει επίσης την αξία των λιανικών και οικιστικών ακινήτων, καθώς οι νέες συνήθειες των ανθρώπων επηρεάζουν το πού ψωνίζουν και ζουν.

Σε ένα μέτριο σενάριο, η ζήτηση για χώρους γραφείων θα είναι κατά 13% χαμηλότερη μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε η McKinsey.

Χαμηλή προσέλευση στο γραφείο

Η προσέλευση παραμένει 30% χαμηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία και μόνο το 37% των εργαζόμενων επέστρεψαν σε καθημερινή βάση στο γραφείο. Η χαμηλότερη προσέλευση, με τη σειρά της, έχει οδηγήσει και σε μείωση του ύψους των ενοικίων.

Οι πόλεις των ΗΠΑ έχουν γενικά πιο έντονες πτώσεις, με το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη να παρουσιάζουν πτώση 28% και 18% αντίστοιχα, ενώ τα ευρωπαϊκά κέντρα όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μόναχο ήταν πιο ανθεκτικά.

Η τάση πρόκειται να συνεχιστεί με περισσότερους εργοδότες να μειώνουν του χώρους τους προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους μόλις λήξουν οι μακροχρόνιες μισθώσεις.

«Ορισμένοι ενοικιαστές επέλεξαν να μην περιμένουν τις ημερομηνίες ανανέωσής τους και αντ’ αυτού αγόρασαν τη λύση τους από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», είπε η McKinsey.

Οι έμποροι ακινήτων μπορούν να προσαρμοστούν στη φθίνουσα ζήτηση για χώρους γραφείων και λιανικής μέσω της δημιουργίας υβριδικών κτιρίων των οποίων ο σχεδιασμός και η υποδομή θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις, σημειώνει η McKinsey.

Τέτοια σχέδια «θα προστατεύουν τους ιδιοκτήτες από αλλαγές στις προτιμήσεις που είναι αδύνατο να προβλεφθούν τώρα», ανέφερε η έκθεση.

Επίσης, «επειδή πλέον οι ενοικιαστές θα μετακινούνται πιο συχνά μέσα και έξω, τα κτίρια μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία εάν γίνουν πιο προσαρμοστικά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive