Ενα βήμα πιο κοντά στην συμφωνία βρίσκονται η Microsoft και η Activision Blizzard, μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να απορρίψει την προσφυγή των ρυθμιστικών αρχών για ακύρωση της εξαγοράς των 69 δισ. δολαρίων.

Η συγχώνευση του τεχνολογικού γίγαντα με τον κατασκευαστή του Call of Duty, θα ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της βιομηχανίας παιχνιδιών. Ωστόσο, για να προχωρήσει η συμφωνία, η Microsoft και η Activision χρειάζονται έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Microsoft: Στόχος τα 500 δισ. ετήσιες πωλήσεις μέχρι το 2030

Αγκάθι η Βρετανία

Η ΕΕ έχει ανάψει το πράσινο φως. Η πιθανότητα έγκρισης στις ΗΠΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μπλόκαραν τη συμφωνία τον Απρίλιο, επικαλούμενες ανησυχίες ότι θα περιορίσει την καινοτομία και θα αποτελέσει μονοπώλιο στην αναπτυσσόμενη αγορά παιχνιδιών cloud.

Η Microsoft έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η εξαγορά του LinkedIn

Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά στις ΗΠΑ και καμφθούν οι αντιστάσεις της Βρετανίας, η Microsoft θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της.

Ο τεχνολογικός κολοσσός, έχει προβεί σε άλλες 9 εξαγορές άνω του 1 δισ. από το 2000 και έπειτα.

Στην κορυφή, μέχρι να επικυρυθωθεί και επίσημα η εξαγορά της Activision, παραμένει η συμφωνία 26,2 δισ. με το LinkedIn το 2016.

Αν και δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, η Microsoft και το LinkedIn βασίζουν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδά τους  στην εξυπηρέτηση επαγγελματιών.

«Αυτή η συμφωνία αφορά τη συνένωση του επαγγελματικού cloud και του επαγγελματικού δικτύου», δήλωσε το 2016 ο CEO της Microsoft Σάτια Νατέλα.

«Τα δεδομένα είναι τόσο πολύτιμα που οι υπεύθυνοι προσλήψεων ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια τον μήνα για να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας. Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να ωφελήσει τη Microsoft από την άποψη των πωλήσεων», είχε αναφέρει τότε ο αναλυτής της Gartner, Βrian Βlau, στους NYT.

Τα υπόλοιπα deal

Από τα υπόλοιπα deal, εντύπωση προκάλεσε η εξαγορά του Skype το 2011. Σύμφωνα με τον Guardian, η συμφωνία εγκρίθηκε ξεχωριστά από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft και του Skype το πρωί της Τρίτης. Στους πωλητές περιλαμβάνονται η eBay – η οποία είχε μερίδιο 30% στην εταιρεία – και οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων Silver Lake και Andreessen Horowitz, οι οποίες μαζί κατείχαν μερίδιο 56% στην εταιρεία. Οι ιδρυτές της Skype, Niklas Zennström και Janus Friis, διατήρησαν ένα ποσοστό 14%.

Επιπλέον, ανάμεσα στα δυνατά ονόματα των εξαγορών της Microsoft, βρίσκουμε την Nokia, όπου δαπανήθηκαν περισσότερα από 7 δισ. δολάρια, μόνο για το τμήμα συσκευών και υπηρεσιών.

H έκθεση της KPMG

Εν τω μεταξύ, την στροφή των επενδυτών προς την τεχνολογία επιβεβαιώνει ο Jonathan Lavender της KPMG International,  με αφορμή την έρευνα της εταιρείας για τις επενδύσεις τον Μάιο. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι «ενώ οι επενδύσεις VC (Επιχειρηματικά Κεφάλαια) παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές το β’ τρίμηνο του 2023, ένας τομέας για τον οποίο αναμένουμε αύξηση του ενδιαφέροντος είναι η Generative AI (δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη). Στον απόηχο της παρουσίασης του ChatGPT, υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον τομέα αυτό – που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μερικές ενδιαφέρουσες επενδύσεις το επόμενο τρίμηνο».

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις σε καταναλωτικές εταιρείες λιανικής και εταιρείες D2C πιθανότατα θα παραμείνουν ανενεργές, ενώ η εναλλακτική ενέργεια και το cleantech, η άμυνα, η κυβερνοασφάλεια και οι υπηρεσίες B2B προτείνονται ως οι πιο ανθεκτικοί τομείς για τις επενδύσεις παγκοσμίως, με την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη επίσης να ενδέχεται να παρουσιάσει μια άνοδο στις επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία