Θέμα λίγων ημερών, αν όχι ωρών, είναι οι επίσημες δηλώσεις στήριξης της ΝΔ προς τους «εκλεκτούς» της για τις Περιφέρειες ενόψει των αυτοδιοικητικών μαχών του Οκτωβρίου, ενώ μετρημένη στήριξη θα υπάρξει επίσης σε λίγους Δήμους, όσο κι αν έχουν αναζητηθεί ισχυρές – γαλάζιας προέλευσης – υποψηφιότητες ανά την επικράτεια.

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βίλνιους σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τα «χρίσματα» του κυβερνώντος κόμματος, για τα οποία άλλωστε υπήρχε σκέψη να αποκαλυφθούν ήδη από την περασμένη Δευτέρα, προτού ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη Ρίγα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ορίστηκε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ

Ωστόσο σε μερικά σημεία του χάρτη παρέμεναν σε εξέλιξη ζυμώσεις έως και δεύτερες σκέψεις και προσωπικά ο Μητσοτάκης δεν πρόκρινε τη… βιασύνη για τις τελικές αποφάσεις του. Η ΝΔ στοχεύει σε σαρωτική κυριαρχία στον εκλογικό χάρτη, με τον Μητσοτάκη να θέλει ως «συμμάχους» τους περιφερειάρχες στους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης, θεωρώντας τις Περιφέρειες, όπως έχει πει και δημόσια, «αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας» καθώς και τον πιο κοντινό στους πολίτες θεσμό. Εξού και ζητείται απόλυτη κομματική πειθαρχία σε όσους στηριχθούν από τα κεντρικά.

Στην Πελοπόννησο ο Πτωχός

Για την πλειονότητα των 13 «μικρών πρωθυπουργών» πάντως δεν αναμένονται ανατροπές. Το πρόσφατο τετ α τετ του Μητσοτάκη στο Μαξίμου με την νυν περιφερειάρχη στο Ιόνιο Ρόδη Κράτσα φαίνεται να έριξε τίτλους τέλους στην όποια κουβέντα είχε ανοίξει για την πιθανότητα ανάδειξης νέου προσώπου στην εκλογική κούρσα.

Στην Πελοπόννησο φαίνεται ως κλειδωμένος – εκτός  συγκλονιστικού απροόπτου – ο Μεσσήνιος Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο, όπου το προηγούμενο διάστημα είχε ξεσηκωθεί ονοματολογία (Κωστής Μουσουρούλης, Μιχάλης Αγγελόπουλος κ.ά.) εμφανίζεται πλέον ως επικρατέστερη η προοπτική στήριξης του Αλκιβιάδη Στεφανή. Αλλά αυτό εφόσον δεν προκριθεί ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ο οποίος είχε κατέβει ως ανεξάρτητος στις τελευταίες εκλογές.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, κατά τις πληροφορίες, η στήριξη της ΝΔ στον ισχυρό παίκτη της Κρήτης, τον Σταύρο Αρναουτάκη καθώς και τα «χρίσματα» στους νυν περιφερειάρχες Γιώργο Πατούλη (Αττική), Φάνη Σπανό (Στερεά Ελλάδα), Κώστα Αγοραστό (Θεσσαλία), Αλέκο Καχριμάνη (Ηπειρος), Νεκτάριο Φαρμάκη (Δυτική Ελλάδα), Απόστολο Τζιτζικώστα (Κεντρική Μακεδονία), Γιώργο Κασαπίδη (Δυτική Μακεδονία), Χρήστο Μέτιο (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), Γιώργο Χατζημάρκο (Νότιο Αιγαίο).

Στους μεγάλους Δήμους

Οπως έχουν δημοσιεύσει τα «ΝΕΑ» στους μεγάλους Δήμους η ΝΔ στηρίζει τον Κώστα Μπακογιάννη (Αθήνα), τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (Θεσσαλονίκη), ενώ στον Πειραιά δεν προκύπτει υποψηφιότητα απέναντι στον Γιάννη Μώραλη.

Για την Πάτρα ακούγονται ο αυτοδιοικητικός Κώστας Σβόλης και ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, ενώ στη Λάρισα παραμένει στην πρώτη γραμμή ο Θανάσης Μαμάκος.

Εντός Αττικής προκρίνεται ένα σινιάλο ανανέωσης με τον Βασίλη Ξυπολητά στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι οι γαλάζιοι κοιτάζουν και την Κρίστη Αγαπητού και τον Χάρη Ρώμα, στο Νέο Ηράκλειο προκρίνεται ο Γιώργος Παπαδημητρίου και στα Βριλήσσια ο Γιάννης Πισιμίσης. Σε μία από τις περιοχές που συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον από πρόσωπα του γαλάζιου περιβάλλοντος, στη Νέα Σμύρνη, κλειδώνει τελικά η Δήμητρα Νάνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα