Ένα «γερακίσιο» κάλεσμα από τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δεν ήταν αρκετό για να πείσει ορισμένους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να διατηρήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα για πολύ ακόμη.
Στην κατάθεση του στους αμερικανούς νομοθέτες, ο Πάουελ είπε την Τετάρτη ότι η Fed είχε «πολύ δρόμο μπροστά της» για να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο της στο 2% και πρότεινε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές ακόμη φέτος – ένα μήνυμα που επίσης μετέφερε στη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική την περασμένη εβδομάδα.
Τα σχόλια του Πάουελ ελάχιστα επηρεάζουν τους επενδυτές σε προθεσμιακές αγορές που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed, το οποίο την Τετάρτη αντανακλούσε προσδοκίες για μία μόνο επιπλέον αύξηση επιτοκίου φέτος, ακολουθούμενη από μειώσεις τον Ιανουάριο. Οι προβλέψεις της Fed, αντίθετα, συνεπάγονται περικοπές επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από ένα ανώτατο όριο 5,6% έως το τέλος του 2024.
«Η αγορά έχει γενικά την άποψη ότι η οικονομία πρόκειται να επιβραδυνθεί, ότι οι συνθήκες ύφεσης που αναμένουν οι περισσότεροι προς το τέλος του τρέχοντος έτους και το επόμενο έτος θα οδηγήσουν τη Fed στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Ρότζερ Χάλαμ, παγκόσμιος επικεφαλής επιτοκίων στη Vanguard, η οποία προσπαθούσε να προσθέσει την έκθεση της σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Οι δύσπιστοι επενδυτές ανέφεραν μια σειρά παραγόντων για αυτό το σκεπτικό, από την καθυστέρηση με την οποία τείνει να εφαρμοστεί η νομισματική πολιτική μέχρι την προειδοποίηση που προέρχεται από ορισμένα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ, η οποία έχει αντιστραφεί τον τελευταίο χρόνο και ακολούθησε αυτή την πορεία ακόμη περισσότερο τις τελευταίες μέρες – ένα σημάδι που είχε προηγηθεί υφέσεων στο παρελθόν.
Η καμπύλη αποδόσεων που συγκρίνει τα διετή και δεκαετή ομόλογα ήταν αρνητική κατά 100 μονάδες βάσης την Τετάρτη – η πιο ανεστραμμένη ήταν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο.
Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων εμφανίζεται όταν οι αποδόσεις των ομολόγων με μικρότερη ημερομηνία αυξάνονται πάνω από εκείνες των πιο μακροπρόθεσμων. Υποδηλώνει ότι ενώ οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, πιστεύουν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα βλάψει τελικά την οικονομία, αναγκάζοντας τη Fed να χαλαρώσει αργότερα τη νομισματική πολιτική.
Το spread 2/10 (διετούς προς δεκαετές) έχει αντιστραφεί 28 φορές από το 1900. Σε 22 από αυτές τις περιπτώσεις, ακολούθησε ύφεση, είπαν πέρυσι αναλυτές της Commonwealth Financial Network. Η καμπύλη αναστράφηκε πιο πρόσφατα τον Μάρτιο του 2022.
Δεν πιστεύουν απαραιτήτως όλοι οι «ταύροι» των ομολόγων ότι έρχεται ύφεση. Οι αποδόσεις σε οτιδήποτε, από τα κρατικά ομόλογα έως τα εταιρικά ομόλογα είναι οι υψηλότερες σε πάνω από μια δεκαετία, αυξάνοντας τη θελκτικότητα τους για επενδυτές που αναζητούν εισόδημα παρά την απειλή για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.
«Με μια απότομα ανεστραμμένη καμπύλη βλέπουμε πολλές αποδόσεις και πολλές ελκυστικές ευκαιρίες μπροστά», δήλωσε ο Στιβ Χούκερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Newfleet Asset Management. «Αλλά την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι η Fed θα στραφεί σε μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα γεγονός που θα γίνει το 2024».
Ο Χούκερ έχει προσθέσει θέσεις σε κρατικά ομόλογα και εταιρικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.
Φυσικά, έχει αποδειχθεί ότι η Fed έχει δίκιο στις προβλέψεις της μέχρι στιγμής φέτος. Οι προσδοκίες ότι η Fed θα μείωνε τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αποκλείστηκαν γρήγορα από τις αγορές πριν από αρκετές εβδομάδες, εν μέσω στοιχείων ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει συγκριτικά εύρωστη ενόψει της νομισματικής πολιτικής που έχει ήδη επιτύχει η Fed.
Ο Γκρεγκ Πίτερς, συνδιευθυντής επενδύσεων της PGIM Fixed Income, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για να προβλέψει περικοπές επιτοκίων σύντομα.
“Δεν διακινδυνεύουμε να προσθέσουμε μεγαλύτερη διάρκεια τώρα. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πρόωρο”, τόνισε.
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου