Οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί παγκοσμίως δεν αφήνουν στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων άλλη επιλογή παρά να εισαγάγουν βασικές δικλείδες ασφαλείας, δήλωσε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της G20.

Το FSB δημοσίευσε τη Δευτέρα τις τελικές συστάσεις του, σχετικά με την εποπτεία των εταιρειών που εμπορεύονται κρυπτοστοιχεία όπως το bitcoin. Ο επόπτης αναθεώρησε επίσης τις υπάρχουσες συστάσεις του για τα stablecoins.

«Όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα, εάν οι δεσμοί με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά επρόκειτο να αυξηθούν περαιτέρω, οι διαρροές από τις αγορές κρυπτονομισμάτων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσαν να αυξηθούν», ανέφερε το FSB.

Crypto: Mια βιομηχανία με 10.000 εταιρείες, 190.000 εργαζόμενους και αξία 180 δισ. δολ. [έρευνα]

Η κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο του 2022 ανέδειξε τις ευπάθειες των εταιρειών του κλάδου και το FSB ανέφερε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν τις συστάσεις, ακόμη και εκείνες που δεν είναι μέλη της ομάδας.

Αλλαγή παιχνιδιού

«Ως εκ τούτου, οι παίκτες κρυπτονομισμάτων πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν εκτός της ρυθμιστικής περιμέτρου ή σε μη συμμόρφωση με τους υφιστάμενους κανόνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του FSB Τζον Σίντλερ.

«Αυτοί οι παίκτες δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν ότι υπάρχει έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας, καθώς το πλαίσιό μας καθιστά σαφή τα πρότυπα που πρέπει να ισχύουν» είπε ο Σίντλερ.

Το Bitcoin έφτασε στα υψηλά 13 μηνών καθώς ο κλάδος ανακάμπτει από την περσινή καταστροφή, λαμβάνοντας ώθηση από μια νομική νίκη-ορόσημο για την Ripple Labs Inc την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων στον κόσμο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, αλλά τα ελάχιστα πρότυπα «παγκόσμιας βάσης» του FSB έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τις δικαιοδοσίες που θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω.

Τα πρότυπα του FSB αναμένεται να καταστούν πιο αναλυτικά με πρόσθετα μέτρα από την Επιτροπή της Βασιλείας και την IOSCO της παγκόσμιας τραπεζικής και εποπτείας κινητών αξιών.

Η IOSCO πρότεινε τον Μάιο την πρώτη παγκόσμια προσέγγιση για τη ρύθμιση των καθημερινών λειτουργιών της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Το FSB, τα μέλη του οποίου δεσμεύονται να εφαρμόζουν τους συμφωνημένους κανόνες, θα επανεξετάσει τον τρόπο εφαρμογής τους μέχρι το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News