Στις νεότερες προειδοποιήσεις μετεωρολόγων για περαιτέρω επιδείνωση του κύματος καύσωνα που πλήττει τη Μεσόγειο, με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν στο ιστορικό υψηλό, αλλά και στις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αναφέρεται το Bloomberg.

Ισπανία: Νέος καύσωνας φέρνει θερμοκρασίες άνω των 44 βαθμών Κελσίου

Η υπερβολική ζέστη πρόκειται να κορυφωθεί σε περιοχές της Ιταλίας σήμερα, ενώ η Ελλάδα πλήττεται από πυρκαγιές, γράφει ο συντάκτης του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Ο υδράργυρος προβλέπεται να φτάσει τους 45ο C σε περιοχές της Σικελίας, λίγο λιγότερο από το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8ο C, που σημειώθηκε στις Συρακούσες το 2021.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για έκτακτες συνθήκες καύσωνα σε 20 μεγάλες πόλεις , συμπεριλαμβανομένων της Ρώμης και της Φλωρεντίας.

Ο καύσωνας που πνίγει τη νότια Ευρώπη αφορά όλο το βόρειο ημισφαίριο, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη πυροδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα από τη μια άκρη μέχρι την άλλη. Γράφει χαρακτηριστικά ότι οι πυρκαγιές έξω από την Αθήνα κατέστρεψαν σπίτια τη Δευτέρα, ενώ ο καπνός από τις φλόγες στον Καναδά θέτει σε κίνδυνο την υγεία ευάλωτων ομάδων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Ενώ οι πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα τέθηκαν υπό έλεγχο από πυροσβέστες με εναέρια μέσα, χρειάζεται να διακοπούν οι μεταφορές και τις ενεργειακές υποδομές σε όλη την περιοχή.

Ο ασυνήθιστα έντονος καύσωνας της Σαχάρας θα επηρεάσει επίσης τη Γαλλία, με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας να κηρύσσει συναγερμό για κύμα καύσωνα που κορυφώνεται την Τρίτη σε επτά περιοχές στα νοτιοανατολικά, κάτι το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει τις λειτουργίες του πυρηνικού στόλου της χώρας, καθώς η θέρμανση των ποταμών σημαίνει ότι το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη ορισμένων αντιδραστήρων χωρίς να απειληθούν τα ψάρια και άλλα άγρια ζώα.

Στον αντίποδα η προοπτική για τη Βόρεια Ευρώπη, όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από τους μέσους όρους της εποχής. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σκανδιναβικές χώρες θα παρουσιάσουν ψυχρότερο καιρό τις επόμενες 10 ημέρες, με τη Στοκχόλμη περισσότερο από 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τον μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green