Πρόκειται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες το κύμα καύσωνα που κατακλύζει τη Μεσόγειο, καθώς ένας αντικυκλώνας από την Σαχάρα απειλεί με θερμοκρασίες ρεκόρ από τη Σικελία μέχρι την Αθήνα.

Ο «Χάροντας», μια παραπομπή στον πορθμέα του Άδη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, θα μπορούσε να φέρει θερμοκρασίες έως και 45°C στα ιταλικά νησιά της Σαρδηνίας και της Σικελίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Il Meteo. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να σημειωθούν νέα ρεκόρ, καθώς έρχεται νέο θερμικό κύμα από την Βόρεια Αφρική, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Καύσωνας: Ο πλανήτης βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών και τα χειρότερα είναι μπροστά

Το «νέο φυσιολογικό»

Οι προειδοποιήσεις ότι το ιστορικό υψηλό των 48,8C στην Ευρώπη θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτόν τον μήνα, έρχονται καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό πυροδοτεί δασικές πυρκαγιές, διαταράσσει τις υποδομές μεταφορών και ενέργειας και αναγκάζει τουρίστες και εργαζόμενους να αναζητήσουν καταφύγιο από την ζέστη.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να γίνουν το «νέο φυσιολογικό», υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων. Το ρεκόρ παγκόσμιων θερμοκρασιών τον Ιούνιο ακολούθησαν οι θερμότερες ημέρες που έχουν σημειωθεί ποτέ αυτόν τον μήνα.

Πάνω από 20°C στα Πυρηναία

Αυτό θα επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο την οικονομία, τα οικοσυστήματα και την υγεία. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας του καύσωνα του προηγούμενου καλοκαιριού.

Στην Μαδρίτη η θερμοκρασία πρόκειται να ξεπεράσει τους 40°C για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύστημα Προβλέψεων. Η Ανδόρα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στα Πυρηναία μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, βίωσε την πρώτη νύχτα που η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 20°C.

ΗΠΑ και Καναδάς

Στις ΗΠΑ, οι προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες έχουν αυξηθεί από το Λονγκ Άιλαντ μέχρι το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Αγγλίας, ενώ οι θερμοκρασίες στην Κοιλάδα του Θανάτου πλησιάζουν προς ένα νέο ρεκόρ. Στον Καναδά μαίνονται 881 πυρκαγιές, με τις 573 να είναι ανεξέλεγκτες, μειώνοντας την ποιότητα του αέρα σε μεγάλο μέρος της περιοχής. Εν τω μεταξύ, την Κυριακή στην Κίνα καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ, σύμφωνα με το Met Office.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green