Σε επίπεδα ρεκόρ διογκώθηκε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2023, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η κεντρική τράπεζα της γείτονος.

Τουρκία: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων – Το οικονομικό πλάνο του Σιμσέκ

Βάσει των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, τον περασμένο Μάιο καταγράφηκε έλλειμμα της τάξεως των 7,9 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό της χώρας, από 5,4 δισ. δολάρια ένα μήνα νωρίτερα.

Με το αρνητικό ισοζύγιο του Μαΐου, το συνολικό έλλειμμα της Τουρκίας το πρώτο πεντάμηνο εκτινάχθηκε στα 37,7 δις. δολάρια, επίπεδο που συνιστά ρεκόρ για το συγκεκριμένο διάστημα και είναι βέβαιο πως θα προσθέσει επιπλέον προβληματισμό στη νέα οικονομική ηγεσία της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι ο Μάιο ήταν ο μήνας κατά τον οποίο διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές, με τις κρατικές δαπάνες να είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το διογκωμένο έλλειμα, προκλήθηκε από το έλλειμμα στα αγαθά ύψους 10,48 δισ. δολαρίων, υποδεικνύοντας ότι η αξία των εισαγόμενων προϊόντων αντιστάθμισε εκείνη των εξαγόμενων.

Από την άλλη, οι υπηρεσίες κατέγραψαν πλεόνασμα ύψους 3,86 δισ. δολαρίων, κυρίως εξαιτίας του τουρισμού από τον οποία εισέρευσαν 3,05 δισ. δολάρια.

Τα νέα στοιχεία έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σημαντικά τα επιτόκια στο 15% υπό τη νέα επικεφαλής Χαφίζε Γκάιε Ερκάν, σε ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι η χώρα επιστρέφει σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Η λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές για τους Τούρκους καταναλωτές, αλλά και συμβάλλοντας στο να γίνουν πιο ελκυστικές οι εξαγωγές των προϊόντων της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή