Διατηρώντας τις αποστάσεις του από την «ανορθόδοξη» νομισματική  πολιτική που ακολουθούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα γνωστά Erdoganomics, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας προανήγγειλλε νέες αυξήσεις στα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

Το πρόγραμμα της νέας οικονομικής ομάδας της Τουρκίας επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, τη σταδιακή νομισματική αυστηροποίηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Μεχμέτ Σισμέκ.

«Ουρά» κάνουν οι ξένοι επενδυτές στο τουρκικό χρηματιστήριο [Γραφήματα]

«Το πρόγραμμά μας έχει τρία βασικά στοιχεία», έγραψε ο Σίμσεκ στο Twitter, αναφέροντάς τα ως εξής: «Αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δηλαδή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδο συμβατό με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, εξαιρουμένων των επιπτώσεων των σεισμών (από αυτόν τον Φεβρουάριο). Σταδιακή νομισματική αυστηροποίηση και εισοδηματική πολιτική σύμφωνα με τον στόχο για τον πληθωρισμό, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός σε μονοψήφια επίπεδα μεσοπρόθεσμα. (και) Διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει τη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα και όλα τα άλλα κέρδη μόνιμα».

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών στο 38,21% τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Τον Ιούνιο, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 650 μονάδες βάσης στο 15%, την πρώτη της άνοδο σε 27 μήνες.

Το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας αυξήθηκε στο 15% από 8,5%, ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση μετά την έκτη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής φέτος και την πρώτη υπό τη προεδρία της  νέας επίκεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

Ξένοι επενδυτές

Ξένοι επενδυτές αγόρασαν σχεδόν 1 δισ. δολάρια τουρκικών μετοχών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και οι τιμές ευκαιρίας ώθησαν τους διαχειριστές κεφαλαίων σε μια αγορά που έχει αποφευχθεί τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η πρόσφατη εισροή ξένων κεφαλαίων ήρθε καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε το οικονομικό επιτελείο μετά τις εκλογές του Μαίου. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Ερκάν, που διορίστηκαν τον Ιούνιο, έχουν δεσμευτεί να βάλουν την Τουρκία σε μια «λογική» πορεία μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών που προκάλεσαν οικονομική κρίση και οδήγησαν τις τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά.

Τουρκία: Με φόρους σε τράπεζες και εταιρείες, καλύπτει η Τουρκία τα προεκλογικά «δώρα»
Διεθνείς επενδυτές αγόρασαν τουρκικές μετοχές 974 εκατομμυρίων δολαρίων τις τρεις εβδομάδες έως τις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή