Ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Πεκίνο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται σε διαδικτυακή ανάρτηση του CCTV, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος είναι πλέον 100 ετών, φιλοξενήθηκε από τον Κινέζο πρωθυπουργό στον κρατικό ξενώνα Diaoyuta.

Ο Χένρι Κίσινγκερ κλείνει 100 χρόνια ζωής – Η διαδρομή και ο ρόλος του στο Κυπριακό [Γράφημα]

Λεπτομέρειες των συνομιλιών δεν αποκαλύφθηκαν, αν και μια δήλωση επαίνεσε τον Κίσινγκερ ως «θρυλικό διπλωμάτη» σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά του στις διαπραγματεύσεις της προσέγγισης των ΗΠΑ με την Κίνα, υπογραμμίζει το CNBC.

ΗΠΑ: Ο Χένρι Κίσινγκερ συμβουλεύει πώς να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

«Οι Κινέζοι εκτιμούν τη φιλία και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον παλιό μας φίλο και την ιστορική συνεισφορά σας στην προώθηση της ανάπτυξης των σινο-αμερικανικών σχέσεων και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Σι, σύμφωνα με το Google translate, από το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNBC να σχολιάσει τη συνάντηση. Ωστόσο, το Reuters ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Κίσινγκερ δεν επισκέπτεται την Κίνα για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται εν μέσω ευρύτερων προσπαθειών για αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας σειράς περιορισμών στον τομέα της τεχνολογίας, της αυξημένης έντασης γύρω από τα στενά της Ταϊβάν και των ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την αναχαίτιση ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τις ΗΠΑ.

Ο Κίσινγκερ – ο οποίος το 1979 βοήθησε στη διαμεσολάβηση των συνομιλιών μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και του Κινέζου Μάο Τσε Τουνγκ, ανοίγοντας το δρόμο για εξομάλυνση των σχέσεων – εξακολουθεί να χαίρει υψηλής εκτίμησης στην Κίνα.

Ένα βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση του CCTV δείχνει πλάνα του Κίσινγκερ να κάθεται με τον Σι σε ένα από τα ανακτορικά δωμάτια του κρατικού ξενώνα – μια τοποθεσία που θεωρείται πιο οικεία από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, όπου διεξάγονται συνήθως επίσημες διπλωματικές συναντήσεις.

Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης πλάνα από τις πρόσφατες επισκέψεις στην Κίνα της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν