Μπορεί οι χρόνοι διέλευσης και η παραγωγικότητα να έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, μετά το deal μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών, ωστόσο η Drewry προειδοποιεί ότι αλλαγές σε δρομολόγια λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα καναδικά λιμάνια ίσως επαναφέρουν στο προσκήνιο το «φάντασμα της συμφόρησης».

Στη ανάλυσή του ο οίκος αναλύσεων Drewry επισημαίνει ότι μετά από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων, οι Pacific Maritime Association (PMA) και International Longshore and Warehouse Union (ILWU) κατέληξαν σε συμφωνία για συμβάσεις εξαετούς διάρκειας, καλύπτοντας τα 29 λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Όμως, το branch της ILWU στον Καναδά απέρριψε μια αντίστοιχη πρόταση τετραετούς διάρκειας, συνεχίζοντας την απεργία του. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για πιθανές αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού της Βόρειας Αμερικής.

«Εκρυψε» το λιμάνι του Πειραιά το γιγάντιο containership «OOCL Piraeus» [εικόνες]

Ο αντίκτυπος

Βέβαια, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο αντίκτυπος των απεργιών στη λειτουργία των λιμένων στα δυτικά των ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο μεγάλος. Προς το παρόν, οι τερματικοί σταθμοί σε Λος Άντζελες και Λονγκ Μπιτς έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ ντίστοιχη βελτίωση καταγράφουν και οι χρόνοι διέλευσης.

Σύμφωνα με την Drewry, οι όγκοι φορτίου στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ και της Βόρειας Αμερικής θα μειωθούν κατά 8% φέτος. Ενώ η συμφωνία των δύο μερών για τα εργασιακά αλλά και οι πιθανοί περιορισμοί αναφορικά με το βύθισμα των πλοίων στον Παναμά ενδέχεται να ευνοήσουν τη μετατόπιση φορτίου προς τις οδούς της Καλιφόρνια, η προοπτική αυτή μπορεί να υποβαθμιστεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Καναδά.

Επιπρόσθετα, τονίζεται πως ένα παρατεταμένο «μπλόκο» στα λιμάνια του Καναδά θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάπλωση της συμφόρησης στον χρόνο αναμονής των πλοίων και πιο μεγάλη χρόνο μεταφοράς των φορτίων στην ξηρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News