Ένα σημαντικό βήμα στην πορεία απανθρακοποίησης της ναυτιλίας συνιστά η απόφαση της της υπουργικής διάσκεψης στην Γκόα για τη δημιουργία κόμβων διαθεσιμότητας εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων (Clean Energy Marine Hubs – CEM Hubs). Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας hub που θα έχουν και θα διαθέτουν εναλλακτικά καύσιμα.

Η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) με ανακοίνωση της, χαιρετίζει θερμά την απόφαση της υπουργικής διάσκεψης στην Γκόα για τη δημιουργία κόμβων διαθεσιμότητας εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων (Clean Energy Marine Hubs – CEM Hubs).

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Ιστορική συμφωνία του ΙΜΟ

Παγκόσμια συμφωνία

Αυτή, όπως τονίζει η ΕΕΕ,  είναι ουσιαστικά η πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι κλάδοι, κυβερνητικοί και ιδιωτικοί φορείς από την αλυσίδα ενέργειας στη ναυτιλία. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η παραγωγή, μεταφορά και χρήση καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα για όλες τις βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της ναυτιλίας.

Η ΕΕΕ στηρίζει θερμά την πρωτοβουλία αυτή. Η διαθεσιμότητα εναλλακτικών και κατάλληλων drop-in καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας για την απανθρακοποίηση του υφιστάμενου στόλου. Οι κόμβοι (CEM Hubs) είναι απαραίτητοι για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, εξυπηρετώντας την παγκόσμια μεταφορά και διαθεσιμότητα πράσινων καυσίμων.

«Η δημιουργία κόμβων ναυτιλιακών καυσίμων καθαρής ενέργειας θα συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγή ασφαλών, εναλλακτικών καυσίμων για τη  ναυτιλία και  κυρίως θα δώσει σε όλα τα ποντοπόρα πλοία ισότιμη πρόσβαση σε αυτά. Είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Ο στόχος είναι κοινός και η δράση πολυσχιδής.  Η δυναμική αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τη στηρίξουν έμπρακτα για να μπορέσει να επιτευχθεί η απεξάρτηση της παγκόσμιας ναυτιλίας από τον άνθρακα», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΕΕ, κα. Μελίνα Τραυλού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green