Η κινεζική κυβέρνηση καλείται να αναλάβει δράση για την τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια εποχή που οι νέοι σε σημαντικό αριθμό έχουν υιοθετήσει μια στάση που ονομάζεται «τέσσερα όχι»: κανένα ενδιαφέρον για ραντεβού, γάμο, αγορά σπιτιού ή απόκτηση παιδιού.

Κίνα: Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν τις δουλειές γραφείου για πιο «ελαφριές»

Όταν ο εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής Φου Λινγκούι είπε στις 15 Ιουνίου ότι μόνο έξι εκατομμύρια άνθρωποι περίπου, μεταξύ 16 και 24 ετών στην Κίνα εξακολουθούσαν να αναζητούν δουλειά, δεν υπολόγισε τα 11,6 εκατομμύρια νέους πτυχιούχους που επρόκειτο να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Τα νούμερα που παρέθεσε απέκλεισαν επίσης τους πολλούς στα 30 τους που υπέφεραν από ασταθές εισόδημα. Μερικοί από αυτούς αναφέρονται τώρα ως νέοι των «τεσσάρων όχι», ένας δημοφιλής όρος στο διαδίκτυο στην Κίνα.

Πριν μερικά χρόνια, κάποιοι νεαροί Κινέζοι υιοθέτησαν τη στάση του «δεν σηκώνομαι», καθώς τους έπνιγε το κοινωνικό κατεστημένο που τους ήθελε να εργάζονται υπερβολικά και να ξεπερνούν τους εαυτούς τους προκειμένου να αγοράσουν σπίτι και να κάνουν οικογένεια. Τώρα, πολλοί είναι άνεργοι ή έχουν ασταθές εισόδημα και θέλουν να απαλλαγούν από οικονομικά βάρη.

Ένα έγγραφο, που φέρεται να εκδόθηκε από το Σύνδεσμο Κομμουνιστικής Νεολαίας της πόλης Γκουανγκζού, αναφέρει ότι στο πλαίσιο πρόσφατης έρευνας με συνεντεύξεις 15.501 φοιτητών και νεαρών εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι 1.215 ή το 8% έδειξαν χαρακτηριστικά της στάσης «τέσσερα όχι». Κάλεσε την κοινωνία στο σύνολό της να προσπαθήσει να αλλάξει τη στάση αυτών των νέων σε «τέσσερα θέλω»: να ερωτευτώ, να παντρευτώ, να αποκτήσω σπίτι και να κάνω παιδιά.

Αυτό έγινε μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής στις 15 Ιουνίου ότι το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών στις αστικές περιοχές της Κίνας είχε φτάσει στο 20,8% ενώ των ατόμων ηλικίας μεταξύ 25 και 59 ετών ήταν 4,1% τον Μάιο.

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι πολλοί νέοι με υψηλή μόρφωση δεν μπορούσαν να βρουν κατάλληλες θέσεις εργασίας, καθώς οι τομείς του real estate, του διαδικτύου και των φροντιστηρίων έχουν πληγεί από τους ρυθμιστικούς κανόνες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί νέοι με υψηλή μόρφωση βρέθηκαν να μην έχουν τα ανάλογα προσόντα για τις θέσεις εργασίας στην αγορά, όπου η έμφαση δίνεται στις δεξιότητες τεχνικών και όχι στα ακαδημαϊκά προσόντα. Επιπλέον, προσθέτει ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ο καθυστερημένος αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στον τομέα των υπηρεσιών και η χρήση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης ώθησαν επίσης το ποσοστό ανεργίας στην Κίνα.

Κάποιοι προτείνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές και υποστηρικτικά μέτρα για να τονώσει την κινεζική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί ο κλάδος των κατασκευών και να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε οι μαθητές να εντάσσονται στην αγορά εργασίας.

Χαμηλό ποσοστό γονιμότητας

Το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Κίνας ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι παντρεύτηκαν συνολικά 6,83 εκατομμύρια ζευγάρια το 2022, μια μείωση κατά περίπου 800.000 ζευγάρια από το 2021. Ο αριθμός του 2022 είναι επίσης ο χαμηλότερος από το 1986.

Ο αριθμός των ζευγαριών που παντρεύονται μειώνεται από το 2014. Μειώθηκε σταδιακά από 13,47 εκατομμύρια ζευγάρια το 2013 σε 9,47 εκατομμύρια το 2019 και περαιτέρω σε 7,64 εκατομμύρια το 2021.

Το Κέντρο Έρευνας Πληθυσμού και Ανάπτυξης της Κίνας, ανακοίνωσε ότι το ποσοστό γονιμότητας της Κίνας μειώθηκε στο 1,07 πέρυσι από 1,52 το 2019. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γυναίκα γεννά μόνο ένα παιδί, όταν για την αύξηση του πληθυσμού απαιτείται όριο 2,1.

Το τελευταίο ποσοστό γονιμότητας της Κίνας είναι ακόμη χαμηλότερο από αυτό της Ιαπωνίας, που μειώθηκε για έβδομο έτος στο 1,26 το 2022. Οι ερευνητές πληθυσμού είπαν ότι πολλά νεαρά ζευγάρια από την Κίνα φοβήθηκαν από το υψηλό κόστος ζωής και ανατροφής των παιδιών.

Στα μέσα του 2021, η κινεζική κυβέρνηση ενθάρρυνε τις νεαρές οικογένειες να αποκτήσουν τρία παιδιά, προσφέροντάς τους φορολογικές απαλλαγές, χαλιναγωγώντας τις τιμές των ακινήτων και απαγορεύοντας τα μαθήματα στις διακοπές.

Αυτό το τελευταίο υποτίθεται ότι θα περιόριζε το πλεονέκτημα των πλουσιότερων οικογενειών να πληρώνουν για τα φροντιστήρια και έτσι να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ακριβά και καλύτερα σχολεία. Οι πλούσιες οικογένειες μπορούν να πληρώσουν για μαθήματα με ευκολία. Οι οικογένειες της μεσαίας τάξης μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά, αλλά ο ανταγωνισμός είναι εξουθενωτικός.

Με την απαγόρευση των φροντιστηρίων, οι δάσκαλοι έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά και οι πλούσιες οικογένειες πληρώνουν δασκάλους στο εξωτερικό για διαδικτυακά μαθήματα.

Τα μέτρα δεν απέτρεψαν την Κίνα από το να βιώσει το 2022 την πρώτη μείωση του πληθυσμού της εδώ και 61 χρόνια. Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε κατά 850.000, ή 0,06%, σε 1,412 δισεκατομμύρια στο τέλος του περασμένου έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα