Η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης είναι το αντικείμενο ενός προγράμματος στο δημοτικό σχολείο Notre Dame στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το σχολείο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO «Γαλάζιο Σχολείο» και πρόκειται για μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του Ατλαντικού Ωκεανού.

Τα παιδιά βοηθούν στον καθαρισμό των παραλιών και μαθαίνουν πολλά για τον ωκεανό. Τα μαθήματα γίνονται κάποιες φορές στη θάλασσα όπως σήμερα στην παραλία της Κοπακαμπάνα. «Η γλώσσα έχει δύο μάτια στην ίδια πλευρά του σώματός της. Ξέρετε γιατί; Επειδή κολυμπάει στο βυθό, κοντά στην άμμο», εξηγεί ο βιολόγος Ρικάρντο Γκόμες.

«Η κλιματική κρίση είναι πόλεμος και φτώχεια» – Το… οδυνηρό μάθημα από την Ελλάδα

Χρειαζόμαστε τους ωκεανούς

Τα παιδιά στο σχολείο Notre Dame Ipanema μαθαίνουν νωρίς για τη θαλάσσια ζωή.  Η Βραζιλία έχει μια ακτογραμμή στον Ατλαντικό μήκους σχεδόν 7,5 χιλιάδων χιλιομέτρων. Πολλοί άνθρωποι ζουν από τη θάλασσα, αλλά είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που αφήνουν τα ίχνη τους: μπουκάλια, σακούλες, ποτήρια και γενικά πολλά σκουπίδια.

Τα παιδιά συμμετέχουν πάντως με τεράστιο ενθουσιασμό. Μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, η περιέργεια για γνώση και η φαντασία τους διεγείρεται.

Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι στενά συνδεδεμένο με τις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη . Όσο νωρίτερα το καταλάβουν οι νέοι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ελέγξουν το μέλλον, λέει ο βιολόγος Ρικάρντο Γκόμες: «Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε μια γενιά που θα καταλάβει ότι χρειαζόμαστε τον ωκεανό για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως είδος σε αυτόν τον πλανήτη», καταλήγει.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green