Η Ευρώπη και η θυμίζουν καζάνι που βράζει, ωστόσο η προσοχή εστιάζεται αλλού. Για μήνες, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ασυνήθιστες αυξήσεις στις θερμοκρασίες της ξηράς και των ωκεανών. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε την πιο καυτή εβδομάδα του πλανήτη στην καταγεγραμμένη ιστορία και ο περασμένο μήνας ήταν ο πιο ζεστός από ποτέ.

Η άφιξη ενός ισχυρού Ελ Νίνιο είναι πιθανό να ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ακόμη υψηλότερα, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, οι θάλασσες θερμαίνονται και οι θερμοκρασίες ειδικά στον Βόρειο Ατλαντικό είναι «έξω από τα διαγράμματα», όπως το λένε Ευρωπαίοι επιστήμονες .

Συνολικά, «είναι μια καλή απόδειξη του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή», σχολίασε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής Copernicus της ΕΕ.

Σε κατάσταση συναγερμού η νότια Ευρώπη λόγω καύσωνα – «Ψήνεται» ο πλανήτης

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει σε εκτενές του άρθρο τo Politico, οι ηγέτες και οι νομοθέτες και στις δύο πλευρές του ωκεανού παραμένουν κυρίως απασχολημένοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις του.

Υπενθυμίζει δε, ότι την ώρα που οι καταστροφικές πλημμύρες έπλητταν το Βερμόντ και την Τουρκία και τα κύματα πρωτοφανούς καύσωνα σάρωναν τη Νότια Ευρώπη και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, η πολιτική προσοχή παρέμεινε σταθερή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Και μπορεί οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να αναγνώρισαν την κλιματική αλλαγή ως «μια καθοριστική πρόκληση με βαθύ αντίκτυπο στην ασφάλεια των Συμμάχων», ωστόσο η συγκεκριμένη διαπίστωση γράφτηκε στο τέλος του κοινού ανακοινωθέντος, με περισσότερες λέξεις είναι αφιερωμένες στην αντιμετώπιση απειλών που συνδέονται με την κυβερνοασφάλεια ή το διάστημα.

Ο πλανήτης «καίγεται» – Ξεπερνά τα 16 τρισ. το κόστος της κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με το Politico ο Μπουοντέμπο αρνήθηκε να ασκήσει κριτική στους ηγέτες, αλλά αρκέστηκε να πει: «Η δική μου έκκληση προς όλους τους πολιτικούς είναι να εξετάσουν τα γεγονότα, να εξετάσουν τα δεδομένα που έχουμε και να αντιδράσουν σε αυτά».

Οι ωκεανοί θερμαίνονται

Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, η Γη είναι ήδη 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από την προβιομηχανική εποχή. Το Ελ Νίνιο, ένα φυσικά καιρικό φαινόμενο στον Ειρηνικό, αναμένεται να επιδεινώσει αυτή την τάση θέρμανσης του πλανήτη, η οποία αποδίδεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός συμμερίζεται την άποψη του Μπουοντέμπο, και προειδοποιεί ότι αυτό το Ελ Νίνιο πρόκειται να «σπρώξει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητη περιοχή».

Ωστόσο, η πλήρης επίδραση του Ελ Νίνιο είναι χρονικά περιορισμένη και ασφαλώς δεν ευθύνεται για τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

«Βλέπουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό, παρά το γεγονός ότι το Ελ Νίνιο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικλ Σπάροου, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής έρευνας του WMO.

Γενικά, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τον Ιούνιο, ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα ζέστανε τα νερά γύρω από τις Βρετανικές Νήσους σε περισσότερους από 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Μερικές παράκτιες περιοχές της Φλόριντα περιβάλλεται επί του παρόντος από αυτό που ένας ειδικός αποκάλεσε «νερό μπανιέρας» άνω των 30 C.

Προβληματισμός

Δεν είναι απολύτως σαφές στους επιστήμονες τι είναι αυτό που τροφοδοτεί αυτές τις αιχμές, αν και οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την απότομη μείωση της ρύπανσης από τη ναυτιλία από το 2020, όταν τέθηκαν σε ισχύ αυστηροί κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης και περιβαλλοντικής υγείας. Σύμφωνα με αυτούς, η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε σε μείωση κατά 10% των εκπομπών διοξειδίου του θείου, το οποίο έχει ένα ψυκτικό αποτέλεσμα – δίνοντας μια μικρή ώθηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μια πρόσφατη ανάλυση από την Carbon Brief διαπίστωσε ότι αυτό συνεισφέρει το ισοδύναμο των παγκόσμιων εκπομπών δύο ετών.

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν επίσης εντοπίσει μια ασυνήθιστη απουσία σκόνης της Σαχάρας – η οποία τείνει να αντανακλά τις θερμαντικές ακτίνες του ήλιου – πάνω από τον Ατλαντικό τους τελευταίους μήνες.

Ρεκόρ θερμότητας

Οι ωκεανοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που παράγουν οι άνθρωποι, αλλά η θερμότητα δεν μένει όλη εκεί.

«Όταν οι ωκεανοί είναι ιδιαίτερα ζεστοί, σημαίνει ότι θερμαίνουν και την ατμόσφαιρα σημαντικά», είπε ο Σπάροου.

Η πιο καυτή εβδομάδα του πλανήτη ήταν από τις 3 έως τις 9 Ιουλίου, δήλωσε ο WMO τη Δευτέρα, επικαλούμενος στοιχεία του Copernicus.

Εκτός από τις τρέχουσες υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών και την ευρύτερη τάση αύξησης της θερμοκρασίας, δύο επιπλέον παράγοντες πιθανότατα βοήθησαν στην αύξηση της παγκόσμιας μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας στους 17,2 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα.

Οι αλλαγές στο μοτίβο του πολικού πίδακα, το οποίο ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, παγιδεύουν όλο και περισσότερο συστήματα υψηλής πίεσης που φέρνουν θερμές και ξηρές συνθήκες. Τέτοια ανασταλτικά υψηλά έχουν βοηθήσει να τροφοδοτήσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές του Καναδά, για παράδειγμα.

Στη συνέχεια, υπάρχει η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη του 2022 στην Τόνγκα. Ενώ τα υπέργεια ηφαίστεια μπορούν να εκτοξεύσουν θείο στη στρατόσφαιρα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η έκρηξη του περασμένου έτους έστειλε τεράστιες ποσότητες υδρατμών προς τον ουρανό, κάτι που πιθανότατα είχε μια ελαφρά επίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι κίνδυνοι

Όσο υψηλότερη είναι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία, τόσο πιο έντονοι και συχνοί γίνονται οι επικίνδυνοι καύσωνες. Ιταλοί μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα θα μπορούσε να σπάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμότητας των 48,8 C αυτή την εβδομάδα.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να είναι επικίνδυνη από μόνη της – μια μελέτη αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 60.000 Ευρωπαίοι πέθαναν λόγω ζέστης το περασμένο καλοκαίρι – και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα, που μπορεί να επηρεάσουν την επισιτιστική ασφάλεια.

Το Politico υπενθυμίζει ότι αυτό το καλοκαίρι, λόγω των ασυνήθιστα ζεστών νερών, τα κοράλλια της Φλόριντα διατρέχουν έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο λεύκανσης, μια υπαρξιακή απειλή για τους υφάλους.

Τα θαλάσσια κύματα καύσωνα απειλούν επίσης την αλιεία και, κατ’ επέκταση, τους ανθρώπους και τα ζώα που βασίζονται σε αυτά για τροφή.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες της γης και των ωκεανών συμβάλλουν στην απώλεια πάγου στους πόλους, γεγονός που επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς το σκοτεινό θαλασσινό νερό απορροφά περισσότερη ακτινοβολία από τα λευκά στρώματα πάγου. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για το χαμηλό ρεκόρ στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής φέτος.

Και επίσης έθεσαν το υπόβαθρο για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

«Ο Βόρειος Ατλαντικός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», υποστήριξε ο Ομάρ Μπαντούρ, επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης του κλίματος του WMO. Και πρόσθεσε, ότι τα ζεστά νερά θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ισχυρούς τυφώνες ή ακραίες βροχοπτώσεις.

Με όλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα εκεί έξω, ο Μπουοντέμπο λέει ότι η κοινωνία και η πολιτική πρέπει τώρα να τα χρησιμοποιήσουν.

«Έχουμε δεδομένα που μας λένε ποιο είναι το κλίμα του σήμερα και ποιο είναι πιθανό να είναι το κλίμα του αύριο, και δεν θα ήταν συνετό να μην χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε. «Ρωτήστε οποιονδήποτε ηγέτη μιας επιχείρησης , αν γνώριζε κάτι για το μέλλον, σίγουρα θα το χρησιμοποιούσε. Θα ήταν ανόητο να μην το κάνουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green