Βελτίωση

Θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα από την αγορά και τους καταναλωτές.

Το ΙΟΒΕ στη χθεσινή ανακοίνωση της «οικονομικής συγκυρίας για τον Ιούλιο κατέγραψε τον δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλό 16 και πλέον μηνών. Σημειωτέον, ότι σε Ε.Ε. και στις χώρες της Ευρωζώνης, η πορεία ήταν ανάποδη. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε οριακά.

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, λένε οι τεχνοκράτες του ΙΟΒΕ, συνεχίζει ανοδικά καθώς τον Ιούλιο ενισχύθηκε από τις προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ τροφόδοτης της αύξησης ήταν και η ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι μόνοι κλάδοι που φρέναραν είναι η βιομηχανία και οι κατασκευές.

Ανανέωση

Το ΙΟΒΕ στην έκθεση του για τον μήνα Ιούλιο αποδίδει το αισιόδοξο κλίμα στην «ανανέωση της κυβερνητικής θητείας». Όπως γράφουν οι συντάκτες της «οικονομικής συγκυρίας», «η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας φαίνεται να έχει περιορίσει τις αβεβαιότητες και το πολιτικό ρίσκο και αποτιμάται θετικά, καθώς οδηγεί σε σταθερότητα και ορατότητα για τα επόμενα χρόνια, στοιχείο που σε έναν βαθμό έχει ήδη φανεί και από την πορεία στο κόστος δανεισμού της χώρας».

Καλοκαίρι και καμπανάκι…

Το κλίμα επίσης είναι καλό και λόγω καλοκαιριού: «Η θερινή περίοδος και η πορεία του τουρισμού ευνοεί αισιόδοξες αποτιμήσεις σε διάφορους κλάδους που αμέσως ή εμμέσως επηρεάζονται από αυτόν αν και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν καμφθεί και εξακολουθούν να προβληματίζουν», σημειώνει τον ΙΟΕΒΑ και κρατά και μία επιφύλαξη: «Βεβαίως, παραμένουν σημαντικές εγχώριες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, εισαγόμενες κρίσεις και διαταραχές στο ευρωπαϊκό κυρίως περιβάλλον δεν θα πρέπει να αποκλείονται και είναι κρίσιμο η χώρα να τις αντιμετωπίσει από την ισχυρότερη δυνατή θέση. Συνεπώς οι προτεραιότητες που τίθενται από τη νέα κυβέρνηση θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για την κατεύθυνση της οικονομίας κατά την τετραετία», καταλήγει κρούοντας κι ένα καμπανάκι…

Η μία όψη…

Από την οικονομική συγκυρία του Ιουλίου, προκύπτει επίσης και βελτίωση του δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. «Ήπια σε σχέση με τον Ιούνιο» λέει το ΙΟΒΕ, προσθέτει όμως, πως ο δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 μηνών.

Αποδίδει την άνοδο στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και τις υψηλές αφίξεις, οι οποίες «άμβλυναν την απαισιοδοξία που δημιουργούσαν οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής».

Μάλιστα, το ΙΟΒΕ καταγράφει ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας κυμάνθηκαν στα επίπεδα προ πανδημίας για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια

… και η άλλη όψη

Βέβαια, αν διαβάσει κάποιος πιο προσεκτικά την οικονομική συγκυρία του Ιουλίου, θα δει ότι παρά τη βελτίωση του γενικού δείκτη και των επιμέρους δεικτών της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας παραμένουν.

Θα λέγαμε ότι αποτελούν έναν σκληρό πυρήνα, για τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να ενσκύψει για την αντιμετώπιση τους.

Για παράδειγμα, μπορεί οι προσδοκίες των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση της χώρας να βελτιώθηκαν, ωστόσο οι βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση μετά την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Εσθονία.

Επίσης άλλος ένας δείκτης που παραμένει σκληρός… είναι αυτός που μετρά τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους 12 μήνες. Οι αρνητικές εκτιμήσεις, λέει το ΙΟΒΕ, αποκλιμακώνονται ήπια τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου. Ωστόσο τα νοικοκυριά που είδαν αρνητικά την πορεία των οικονομικών τους παραμένουν πάνω από τα μισά (55%)

Όπως και ο δείκτης που μετρά τις προβλέψεις τους για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες μπορεί να μειώνεται αλλά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Το 37% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση.

Αλλά και οι δείκτες που καταγράφουν την πρόθεση για μείζονες αγορές και αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες, δείχνουν οικονομικά ζόρια για τα νοικοκυριά. Τον Ιούλιο το 53% από 47% των καταναλωτών θα προβεί σε λιγότερες δαπάνες για μεγάλες αγορές, ενώ το 82% δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση τον επόμενο χρόνο.

———————————————————————-

Κωτσόβολος

Όπως διαβάσατε στον ΟΤ, η ΔΕΗ φέρεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση της «Κωτσόβολος».

Η εταιρεία με επίσημη ανακοίνωση της έκανε γνωστό πως δεν έχει υποβάλλει πρόταση για την εξαγορά της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αλλά σημειώνει πως συνολικά και στο πλαίσιο της στρατηγικής της στη λιανική αγορά ερευνά την πιθανότητα εξαγορών.

Κι άλλος (;) ενεργειακός παίκτης

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών περί ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την εξαγορά του Κωτσόβολου, έπεσε στην αντίληψη μου δημοσίευμα στην «Καθημερινή της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο κι άλλος ενεργειακός παίκτης φαίνεται να κινητοποιείται και να σημαδεύει… τον ίδιο επενδυτικό στόχο. Δεν κατανομάζεται αυτή η εταιρεία.

Αυτό που έχω να σας μεταφέρω είναι, πως συνομιλώντας με εκπρόσωπο ενός εκ των μεγάλων ανεξάρτητων ομίλων που δραστηριοποιείται και στο χώρο της ενέργειας, και το αφήνει ανοικτό αλλά και το απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο…

Δεν θα γράψω το ονόμα του, γιατί η πηγή στην οποία απευθύνθηκα με δέσμευσε να μην το κάνω αφενός, και αφετέρου επειδή η απάντηση που έλαβα

ήταν «ήξεις αφήξεις…»

Για να σας βοηθήσω θα σας πω ότι έχει μεγάλη οικονομική ρευστότητα…

Κοντός ψαλμός…

—————————————————————–

Τιτάν

Μεγάλη χαρά έχει η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Και διαβάζοντας κανείς τα οικονομικά της αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους γεμίζει αισιοδοξία.

Όχι μόνο για την πορεία της μεγάλης ελληνικής εξωστρεφούς εταιρείας αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Στην Ελλάδα το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών σηματοδοτεί τη συνέχιση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. Ο κλάδος κατοικίας στις αστικές περιοχές βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί σημαντικά επενδυτικά έργα τόσο με χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια. Η αναμενόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων παρέχει στήριξη στους τομείς των υποδομών και των δομικών υλικών παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό κόστους», αναφέρει η διοίκηση και συνεχίζει πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας…: «Παράλληλα, οι υποστηρικτικές συνθήκες στην αγορά εργασίας και η πτώση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ακόμη μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό…»

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories