Το αδιαχώρητο επικρατεί και σήμερα στο λιμανι του Πειραιά, με τους αδειούχους του Αυγούστου να ετοιμάζονται για τις διακοπές τους και τις πληρότητες στα πλοία να φτάνουν το 100%.

Βέβαια, καθώς έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό πως στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οι τιμές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με πέρσι, η πλειονότητα των επιβατών δήλωσε πως αγνοεί τις εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Όπως τονίζουν οι περισσότεροι επιβάτες, τα εισιτήρια έχουν κλειστεί εδώ και καιρό και δεν μπορούν να κάνουν κάποια τροποποίηση.

Επιβάτης με προορισμό τη Ρόδο δήλωσε χαρακτηριστικά πως για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων αναγκάστηκε να δαπανήσει 728 ευρώ, ενώ άλλος με προορισμό την Πάρο ανέφερε πως για τέσσερα άτομα με το «αργό» πλοίο χρειάστηκαν πάνω από 400 ευρώ.

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στον «γάμο» ΑΝΕΚ-Attica

Μιλώντας στον ΟΤ, ο Σπύρος Τυρινόπουλος Μέλος του Δ.Σ. Ενωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων τόνισε πως «τουλάχιστον για την Blue Star Ferries όπου έχω το κεντρικό πρακτορείο στην Κω, οι εκπτώσεις εφαρμόστηκαν. Αν κάποιος είχε μια οικογένεια πάνω από τρία άτομα και είχε αυτοκίνητο πήρε έκπτωση 20%. Και στον Κοινωνικό Τουρισμό όπου η συμμετοχή του επιβάτη πήγε σχεδόν στο μηδέν, και αυτό έχει γίνει».

Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του κόσμου ο ίδιος σημειώνει πως οι εκπτώσεις «έγιναν αργά, έγιναν Ιούλιο μήνα και οι περισσότεροι τα εισιτήριά τους τα είχαν βγάλει. Οπότε ήταν περιορισμένη και η ζήτηση και η διαθεσιμότητα. Δηλαδή ο άλλος λέει “θα πάρω την έκπτωση 10% και δεν θα πληρώσω 500 ευρώ, θα δώσω 400 ευρώ”, δεν έχει καμπίνες, δεν έχει διαθεσιμότητα για τα πλοία. Όποιος δεν τα είχε βγάλει αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα, γιατί όλοι Αύγουστο θέλουν να πάνε. Τελικά αυτό που έγινε ήταν περιορισμένο αρκετά».

«Αυτά γίνονται Φεβρουάριο μήνα. Οι κρατήσεις αρχίσαν να πέφτουν από τέλος Ιανουαρίου και μετά, γιατί ο Ελληνας έχει φοβηθεί ότι δεν θα βρει και επειδή όλοι θέλουν να πάνε Αύγουστο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, πλέον δεν υπάρχουν θέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τυρινόπουλο οι πληρότητες είναι στο φουλ. «Από τις 22/7 για τα νησιά έβρισκε κανείς αυτοκίνητο, έβρισκε οικονομική θέση, αλλά δεν έβρισκε καμπίνα. Από σήμερα και μετά δεν υπάρχει ούτε οικονομική θέση. Για παράδειγμα αύριο βράδυ το Blue Star 2 φεύγει για Αμοργό, Κω, Ρόδο και είναι γεμάτο εδώ και 15 ημέρες. Είναι το Σαββατοκύριακο πριν τον 15αύγουστο. Το ισχύει και για το άλλο Σαββατοκύριακο. Μετά αρχίζουν οι επιστροφές».

«Αυτό το 10 μήνες τον χρόνο είναι μεγάλα και δύο μήνες είναι μικρά αποτυπώνει την κατάσταση στην ακτοπλοΐα», καταλήγει ο κ. Τυρινόπουλος.

Οι εκπτώσεις

Πάνω από 2 εκατ. πήραν το πλοίο

Ενδεικτικό της ζήτησης για τα ταξίδια στα νησιά του Αιγαίου είναι τα στοιχεία του περασμένου μήνα, όπου πάνω από 2 εκατ. επιβάτες (2.022.461) μετακινήθηκαν από και προς τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, καταγράφοντας αύξηση 7,85% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Εξ αυτών, το 1,5 εκατ. ήταν από και προς το λιμάνι του Πειραιά, αύξηση 8,55% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα από 1.7 έως 31.7.2023 ο συνολικός αριθμός των επιβατών που μετακινήθηκαν ανέρχονται σε 1.538.411 όταν αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2022 ήταν 1.417.249, δηλαδή αύξηση 8,55%. Αύξηση καταγράφεται και στα ΙΧ με 7,66%, στα φορτηγά με 5,73% και στα δίκυκλα με 7,82%. Η μεγαλύτερη αύξηση της επιβατικής κίνησης παρατηρείται στα νησιά του Αργοσαρωνικού καθώς μετακινήθηκαν το φετινό Ιούλιο 452.680 επιβάτες έναντι 389.908 τον Ιούλιο του 2022. Πρόκειται για αύξηση 16,1% σε σχέση με πέρυσι.

Αύξηση της επιβατικής κίνησης εμφανίζεται και στο λιμάνι της Ραφήνας, καθώς από 1.7 έως 31.7.2023 μετακινήθηκαν 349.330 όταν αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2022 ήταν 332.741, δηλαδή αύξηση 4,99%. Αύξηση καταγράφεται και στα ΙΧ με 7,47%, στα δίκυκλα με 4,53%, ενώ μόνο στα φορτηγά υπάρχει μείωση 2,9%.

Σημειώνεται, ότι και στο λιμάνι του Λαυρίου καταγράφεται αύξηση της επιβατικής κίνησης τον μήνα Ιούλιο κατά 7,57%, καθώς μετακινήθηκαν 134.720 έναντι 125.241 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αύξηση παρατηρείται και στα ΙΧ κατά 8,61%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακτοπλοΐα
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά