Ρεκόρ για τριμηνιαία κέρδη κατέγραψε η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ το β΄ τρίμηνο του 2023, με τα έσοδα από το τμήμα της ασφάλειας και τα ισχυρά κέρδη από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο να λειτουργούν ως ωστικοί παράγοντες.

Η τσιγκούνα σύζυγος του μεγιστάνα Μπάφετ – Η γκρίνια για 4 ευρώ!

Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν επιχειρήσεις όπως η ασφαλιστική εταιρεία Geico, η σιδηροδρομική εταιρεία BNSF Railway και η εταιρεία παραγωγής αθλητικών ειδών Brooks Running, κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 35,9 δισ. δολαρίων, ή 24,775 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Α το β΄ τρίμηνο του 2023, εν συγκρίσει με της ζημίες 43,8 δισ. δολαρίων ή 29,754 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Α, ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μετοχές κατηγορίας Α της Berkshire διαπραγματεύονται πλησίον του υψηλού ιστορικού ρεκόρ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να αγγίζει τα 780 δισ. δολάρια.

Τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire, στα οποία δεν περιλαμβάνονται ορισμένα αποτελέσματα από τις επενδύσεις, αυξήθηκαν ελαφρώς και έφθασαν λίγο υψηλότερα από τα 10 δισ. δολάρια από 9,3 δισ. δολάρια το β΄ τρίμηνο του 2023. Τα κέρδη κινήθηκαν ανοδικά στις περισσότερες από τις μεγάλα τμήματα της εταιρείας.

Ο Μπάφετ έχει πει εδώ και καιρό στους μετόχους της εταιρείας ότι δεν θα πρέπει να λαβμάνουν υπόψη τα καθαρά κέρδη και να επικεντρώνονται στα λειτουργικά κέρδη της Berkshire, τα οποία θεωρεί ότι αντικατοπτρίζουν καλύτερα το πώς κινείται η Berkshire. Οι λογιστικοί κανόνες απαιτούν από την Berkshire να συμπεριλάβει τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη και ζημίες από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο όταν αναφέρει τα καθαρά της κέρδη.

Η ασφαλιστική εταιρεία Geico -η οποία αντιμετώπισε δυσκολίες κατά το προηγούμενο έτος εξαιτίας του αυξημένου κόστους για τις αποζημιώσεις- ανακοίνωσε υψηλότερο μέσο όρο για τα ασφάλιστρα, χαμηλότερες δαπάνες για διαφήμιση και μείωση των προβλέψεων για τις αποζημιώσεις προηγούμενων ετών για ατυχήματα.

Η Berkshire έκλεισε το β΄ τρίμηνο με 147,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών, σε σύγκριση με περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του α΄ τριμήνου. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει κυρίως τοποθετήσεις σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου και πλησιάζει τα επίπεδα ρεκόρ.

Τα ισχυρά αποτελέσματα αυτό το τρίμηνο ήρθαν μετά τις ζημίες για την ίδια περίοδο το 2022. Πέρυσι, οι αγορές μετοχών και ομολόγων κατέρρευσαν καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων από το 1980.

Οι μετοχές ανέβηκαν αισθητά μετά το περυσινό sell-off, αψηφώντας στην πορεία κάθε κίνδυνο. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά περίπου 17% μέχρι στιγμής φέτος.

Οι επενδυτές το 2023 κινούνται πιο απελευθερωμένοι από τους φόβους για τον πληθωρισμό, τη συμπίεση των εταιρικών κερδών, τη διαφαινόμενη απειλή οικονομικής ύφεσης, την αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και τον κίνδυνο από τις χρεοκοπίες των τραπεζών.

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών καταγράφουν κέρδη και η Berkshire έχει στην κατοχή της μερίδιο άνω των 175 δισ. δολαρίων στην Apple, η μετοχή της οποίας έχει σημειώσει κέρδη περί του 40% μέχρι στιγμής φέτος.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες αφότου η ασυμφωνία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών για το ανώτατο όριο χρέους, έφεραν τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο στα πρόθυρα μιας ιστορικής χρεοκοπίας. Όμως ο Μπάφετ δεν έδειξε να συγκινείται από την εξέλιξη αυτή.

«Η Berkshire αγόρασε αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 10 δισ. δολαρίων την περασμένη Δευτέρα. Αγοράσαμε κρατικά αμερικανικά ομόλογα 10 δισ. δολαρίων και αυτή τη Δευτέρα. Και το μόνο ερώτημα για την επόμενη Δευτέρα είναι αν θα αγοράσουμε 10 δισ. δολάρια σε 3μηνα ή 6μηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου», είχε δηλώσει ο Μπάφετ σε συνέντευξή του στο CNBC νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών της Berkshire επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου, καθώς διέθεσε σχεδόν 1,4 δισ. δολάρια για την επαναγορά μετοχών, σε σύγκριση με 4,4 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή