Η 20η επετειακή έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης των 2000 μεγαλύτερων εταιρειών του Forbes καταδεικνύει πόσο πολύ έχει αλλάξει ο επιχειρηματικός κόσμος από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. H αλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στην κορυφή, με την JPMorgan να κατακτά την πρώτη θέση για πρώτη φορά από 2011.

Στον αντίποδα το περσινό Νο1 του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ,  Berkshire Hathaway βούτηξε έπεσε στο Νο. 338 λόγω ζημιών στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Νέοι και πολύ επιτυχημένοι: Οι εκλεκτοί του Forbes κάτω των 30 – Η Eλληνίδα της λίστας

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής με περιουσιακά στοιχεία 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για πρώτη φορά από το 2011 και έχει βγει ισχυρότερη από την περιφερειακή τραπεζική κρίση της φετινής άνοιξης, με περισσότερες καταθέσεις και μια ευκαιριακή εξαγορά της αποτυχημένης First Republic Bank.

Τα συνολικά έσοδα 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων της JPMorgan τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 44% από 125 δισεκατομμύρια δολάρια στην περσινή λίστα, κυρίως χάρη στη διεύρυνση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων. Η αφαίρεση υψηλότερων δαπανών τόκων δίνει στην JPMorgan 136 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 13% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Πώς γύρισε το παιχνίδι ο Τζέιμι Ντάιμον – Από απολογούμενος… «καβάλα στο άλογο»

Αναταραχή στις τράπεζες των ΗΠΑ

Η JPMorgan δεν είναι η μόνη τράπεζα που αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο. Η New York Community Bancorp και η First Citizens BancShares ανέβηκαν αρκετές εκατοντάδες θέσεις μετά την εξαγορά της προβληματικής Signature Bank και Silicon Valley Bank, αντίστοιχα.

Η JPMorgan εξαγόρασε την First Republic την 1η Μαΐου, παίρνοντας τον έλεγχο των 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις και των δανείων και τίτλων αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε γενικά υγιείς βάσεις – οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν και έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και οι επιχειρήσεις είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon σε δελτίο τύπου κατά την ανακοίνωση των κερδών του πρώτου τριμήνου της JPMorgan. «Ωστόσο, τα σύννεφα καταιγίδας που παρακολουθούμε τον περασμένο χρόνο παραμένουν στον ορίζοντα και η αναταραχή του τραπεζικού κλάδου προσθέτει σε αυτούς τους κινδύνους».

Η πτώση της Berkshire Hathaway

Η Berkshire Hathaway έπεσε από την πρώτη θέση στο Νο. 338 λόγω των καθαρών ζημιών 22,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους 12 μήνες. Σημείωσε ζημία 43,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι λόγω της πτώσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της που περιλαμβάνει μεγάλες συμμετοχές της Apple, της Bank of America και της American Express.

Η Berkshire υποχρεούται να αναφέρει αυτές τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες ακόμη και αν συνεχίσει να διατηρεί αυτές τις μετοχές. Ο «σοφός της Ομάχα» προτιμά να υπογραμμίζει τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire, τα οποία παραμένουν θετικά, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη της αλλάζουν με το χρηματιστήριο ως συνάρτηση των λογιστικών κανόνων. Οι πωλήσεις, τα περιουσιακά της στοιχεία και η κεφαλαιοποίηση εξακολουθούν να παραμένουν μεταξύ των 50 κορυφαίων στον κόσμο και πιθανότατα θα επιστρέψει κοντά στην κορυφή της λίστας εάν τα κέρδη της σταθεροποιηθούν με την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή