Ώθηση στα κέρδη τους έλαβαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, καταγράφοντας κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης της επενδυτικής τραπεζικής. Ωστόσο, τα ίδια ιδρύματα προειδοποίησαν ότι η οικονομία επιβραδύνεται και σύντομα οι ζημίες που σχετίζονται με τα εμπορικά ακίνητα θα αυξηθούν.

ΗΠΑ: Απώλεια 5 δισ. από κόκκινα δάνεια το β’ τρίμηνο

Στις οικονομικές τους ανακοινώσεις την Παρασκευή, η JPMorgan Chase και η Wells Fargo ανέφεραν απότομες αυξήσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους. Πρόκειται για το μέτρο που καταγράφει τη διαφορά μεταξύ των ποσών που οι τράπεζες κερδίζουν από τα δάνεια και αυτών που αποδίδουν στις καταθέσεις. Η αύξηση των εσόδων από τόκους έδωσε ανοδική ώθηση στα κέρδη.

Η Citigroup, ωστόσο, δήλωσε ότι τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 36% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η αδυναμία στις εμπορικές δραστηριότητες της τράπεζας αμβλύνει τα κέρδη από την προσωπική τραπεζική και τη διαχείριση πλούτου.

Οι μετοχές της JPMorgan σημείωσαν άνοδο 2,8% και της Wells 4%, ενώ η Citi σημείωσε άνοδο 1%.

Ανθεκτική η αμερικανική οικονομία

Οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να διαθέτουν υγιείς ισολογισμούς δήλωσαν οι τράπεζες, αλλά προειδοποίησαν ότι οι δαπάνες επιβραδύνονται και ότι υπήρξε μια μέτρια επιδείνωση σε ορισμένα καταναλωτικά χρέη.

«Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να είναι ανθεκτική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον. Πρόσθεσε όμως ότι οι καταναλωτές «χρησιμοποιούν αργά τα αποθέματα μετρητών τους».

Σε τηλεδιάσκεψη, ο οικονομικός διευθυντής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, Τζέρεμι Μπάρνουμ, δήλωσε ότι η ζήτηση για αύξηση των δανείων είναι συγκρατημένη εκτός από τους τομείς των καρτών και των αυτοκινήτων. Ο οικονομικός διευθυντής πρόσθεσε ότι η τράπεζα βλέπει θετικά σημάδια στις συναλλαγές και την επενδυτική τραπεζική, όμως είναι νωρίς ακόμα για να υποστηριχθεί ότι πρόκειται για μια ευρύτερη τάση.

Ανησυχία για το μέλλον

Οι ανησυχίες για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας αυξάνονται, με φόντο τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τον υψηλό πληθωρισμό. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wells, Τσάρλι Σαρφ, δήλωσε μέσα στα επόμενα τρίμηνα θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που προς το παρόν καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι πολλοί περίμεναν – αν και πιθανότατα θα συνεχίσει να επιβραδύνεται.

Η Wells Fargo δήλωσε ότι οι διαγραφές καταναλωτή, δηλαδή τα χρέη που μια τράπεζα έχει διαγράψει και δεν αναμένει να ανακτήσει, συνέχισαν να επιδεινώνονται σε μέτριο βαθμό.

Ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση για πιστωτικές ζημίες περιελάμβανε αύξηση της πρόβλεψης κατά 949 εκατ. δολάρια, κυρίως για πιθανές ζημίες σε δάνεια γραφείων εμπορικών ακινήτων (CRE), καθώς και για υψηλότερα υπόλοιπα δανείων πιστωτικών καρτών.

«Ενώ δεν έχουμε δει σημαντικές ζημίες στο χαρτοφυλάκιο γραφείων μας μέχρι σήμερα, προνοούμε για την αδυναμία που αναμένουμε να εκδηλωθεί στην αγορά αυτή με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Σαρφ.

Η Bank of America και η Morgan Stanley θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους στις 18 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει η Goldman Sachs στις 19 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή