Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με την Κίνα γι άλλη μια συνεδρίαση να αποτελεί τον πόλο έλξης των επενδυτών, καθώς έκανε την εμφάνισή της η «λαίλαπα» του υποπληθωρισμού.

Κίνα: Αποπληθωρισμός, για πρώτη φορά από το 2021

Στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,53%, με το χρηματιστήριο της Σανγκάης να κλείνει χαμηλότερα κατά 0,49%. Αντιθέτως ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία, σημειώνοντας κέρδη 1,21%, 0,21% και 0,37% αντίστοιχα.

Στην Κίνα, μετά τα στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές που ήταν απελπιστικά, ήρθαν σήμερα εκείνα για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο.

Ο περασμένος μήνας σηματοδοτεί την επιστροφή της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο στη «σφαίρα» του υποπληθωρισμού μετά από 28 μήνες (από τον Φεβρουάριο του 2021), καθώς οι τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό της τάξεως του -0,3%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 0,2%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημείωναν συρρίκνωση -0,4% σε ετήσια και -0,1% σε μηναία βάση.

Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού τον περασμένο μήνα, καθώς εν συγκρίσει με τον Ιούλιο του 2022, πραγματοποίησαν βουτιά της τάξεως του -4,4%, έναντι εκτιμήσεων για αρνητική μεταβολή -4,1%.

Οι μετοχές των κινέζων κατασκευαστών των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν εν μέσω πιέσεων, ωστόσο οι σημερινές ήταν σαφώς πιο ήπιες, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,6%, μετά τη βύθιση 4,6% χθες.

«Αν και οι ο πληθωρισμός και οι τιμές παραγωγού υποδηλώνουν μια ιστορία αποπληθωρισμού, η πίεση δεν είναι τόσο μεγάλη», δήλωσε ο Γκάρι Νγκ, ανώτερος οικονομολόγος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη Natixis. «Δεν μοιάζει πιθανό να δούμε την Κίνα να εισέρχεται σε μια πλήρη πορεία αποπληθωρισμού, καθώς ο βασικός ΔΤΚ είναι ακόμα ανθεκτικός και καθοδηγείται από τις υπηρεσίες», καταλήγει.

«

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές