Απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλείσιμο της εβδομάδας, καθώς αναδύθηκαν εκ νέου ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Morningstar: Καμπανάκι για τα «πονταρίσματα» στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 1,09%, με τους ευαίσθητους στα επιτόκια κλάδους της τεχνολογίας και των ακινήτων να παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα διαγράφοντας σχεδόν 2,1% ο καθένας. να ηγούνται της πτώσης, σημειώνοντας πτώση περίπου 2,1% η καθεμία. Ο STOXX παρέμεινε αμετάβλητος για την εβδομάδα, καθώς τα όποια κέρδη αντισταθμίστηκαν από την πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζών νωρίτερα στην εβδομάδα μετά την απόφαση-σοκ της Ιταλίας να επιβάλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες.

Οι βασικοί κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά, με αυτόν των πρώτων υλών να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 1,7%, που είναι οι περισσότερες των τελευταίων επτά ετών, καθώς οι τιμές των μετάλλων δέχθηκαν πιέσεις μετά τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας που τροφοδότησαν ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετάλλων στον κόσμο.

Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια υποχώρησαν, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να χάνει 1,24%, τον DAX στη Φρανκφούρτη 1,03%, τον CAC 40 στο Παρίσι 1,26% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο 1,05%.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία σημείωσε κάποια απροσδόκητη ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο και αναζωπύρωσαν τους φόβους για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ενώ η Fed αναμένεται να διακόψει τον επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης, οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μεμονωμένα, η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας της UBS κέρδισε 4,7% αφού δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί την κρατική εγγύηση που εξασφάλισε για τη διάσωση της χρεοκοπημένης Credit Suisse.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας πληροφορικής Bechtle έκλεισε με άλμα 6,4% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο.

Οι μετοχές των εταιρειών πολυτελών ειδών LVMH και Richemont, οι οποίες είχαν σημειώσει ισχυρά κέρδη στην προηγούμενη συνεδρίαση, υποχώρησαν κατά 1,7% και 2,8% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές